Taman Semula Jadi Lumbini, Replika Pagoda Shwedagon Di Tengah Taman Cantik

Taman Semula Jadi Lumbini, Replika Pagoda Shwedagon Di Tengah Taman Cantik
,

Taman Lumbini adalah kawasan keagamaan dengan hiasan taman yang indah, dan lokasinya di kaki Gunung Sibayak menjadikan udara sejuk dan menyegarkan.

Ciri khas Taman Lumbini ialah kewujudan pagoda yang merupakan replika “Pagoda Shwedagon” Myanmar. Di mana pagoda adalah pagoda kedua tertinggi di Myanmar.

Pagoda itu berwarna emas sehingga nampak mewah, dan merupakan pagoda tertinggi di Indonesia dengan ketinggian kira-kira 42 meter.

pagoda emas di karo
pagoda emas di karo. peta google. sumber: Azzam Fadhil

Pagoda ialah sejenis kuil yang mempunyai bumbung bersusun, dan biasanya digunakan sebagai tempat pemujaan penganut Buddha.

Walaupun begitu, Taman Lumbini boleh dikunjungi oleh sesiapa sahaja dengan masa yang telah ditetapkan agar tidak mengganggu waktu beribadat.

Berikut adalah penerangan mengenai Taman Semula Jadi Lumbini, Karo, Sumatera Utara:

Taman Semula Jadi Lumbini

titi lumbini. peta google. sumber: raden R

Baca juga: Ulasan lawatan Air Terjun Sipiso Piso

Taman Alam Lumbini mempunyai keluasan lebih kurang 3 hektar dengan keindahan alam yang luar biasa indah dengan banyak hiasan bunga.

Taman ini juga dihiasi dengan patung-patung sami yang disusun sedemikian rupa, maka wajarlah tempat ini merupakan gabungan pelancongan alam dan pelancongan keagamaan.

Dengan mempunyai kawasan yang cukup luas, anda boleh berjalan-jalan sambil menikmati alam semulajadi yang sangat sejuk. Lokasi taman ini bukan sahaja di kawasan atas, tetapi juga di bahagian bawah.

Iaitu dengan menuruni anak tangga yang sudah tersedia ditemani bunga-bunga yang rendang dan cantik di sepanjang perjalanan. Terdapat juga air terjun buatan yang menjadikan suasana lebih sejuk.

Selain itu, anda juga akan menemui sebuah jambatan gantung yang diberi nama Titi Lumbini. Jambatan ini mempunyai panjang lebih kurang 20 meter, dan terletak pada ketinggian kira-kira 50 meter.

See also  Mulai Esok, Taman Ismail Marzuki Mengadakan Pameran 'Bulan Seni Halus

Di kawasan itu terdapat kiosk atau kedai yang menyewa pakaian ala Korea, dengan harga sewa yang sangat berpatutan. Yaitu mulai dari Rp. 10,000,- hingga Rp. 60,000,- sahaja.

Ramai pengunjung yang menyewanya kemudian bergambar di atas jambatan atau Titi Lumbini. Kerana ia memaparkan sifat yang sempurna.

Ambil gambar dalam pakaian Korea. peta google. sumber: Steven Lius

Selain itu, terdapat juga kawasan kecergasan, buaian, gelongsor, dan pelbagai lagi kemudahan yang boleh anda gunakan sepuas-puasnya.

Bagi anda yang menggemari bunga, terdapat juga gerai kedai bunga yang menjual pelbagai jenis bunga yang cantik, julat harga yang ditawarkan bermula dari Rp. 5,000,- hingga Rp. 250.000,- sahaja.

Nama Lumbini dikatakan diambil dari tempat kelahiran Sidharta Gautama, yang merupakan pengasas agama Buddha itu sendiri.

Pagoda Emas

Ini adalah tarikan utama Taman Semula Jadi Lumbini, iaitu pagoda emas yang merupakan tempat suci Buddha.

Pagoda emas ini telah memperoleh rekod MURI sebagai pagoda tertinggi di Indonesia. Selain itu, ia juga direkodkan sebagai replika kedua tertinggi di rantau Asia Tenggara.

Pengunjung yang datang boleh memasuki kawasan pagoda walaupun mereka bukan beragama Buddha, dengan meminta kebenaran terlebih dahulu.

suasana di dalam pagoda. peta google. sumber: Taman Semula Jadi Berastagi Lumbini

Terdapat kira-kira 2,930 imej Buddha, 30 Arahat, dan 108 peninggalan suci, dan hampir semua objek dibawa terus dari Myanmar.

Terdapat juga sebatang pokok yang agak besar, pokok itu dipanggil pohon hajat atau pohon hajat. Yang mengandungi pelbagai jenis doa dan harapan yang tertulis di atas kertas.

Cuma, untuk dapat menggantung hajat di atas pokok anda perlu menunggu apabila tibanya sambutan gong xi fat cai.

Tempat ini sering digunakan sebagai tempat latihan diri bagi penganut agama Buddha seperti meditasi atau aktiviti Buddha yang lain. Ia juga merupakan pusat pemujaan Buddha.

See also  Xnxubd 2018 Nvidia Video Korea Bokeh Museum Japanese Full Mp3, Mp4

Larangan dan Larangan

Oleh kerana Taman Lumbini adalah lokasi pelancongan yang digabungkan dengan pelancongan keagamaan, terdapat sekatan dan pantang larang apabila anda berada di sekitar taman, terutamanya ketika berada di dalam pagoda. Iaitu:

 • Kasut mesti ditanggalkan apabila memasuki pagoda.
 • jangan ambil gambar menggunakan denyar,
 • dilarang membuat bising,
 • dan menjaga kebersihan
 • dilarang membawa makanan dari luar,
 • tak boleh pijak rumput
 • dan merokok adalah dilarang.
hiasan taman yang cantik. peta google. sumber: Windy Risnamurti

Lokasi & Alamat Taman Lumbini

Taman Lumbini terletak di Jl. Jahe Barus, Dolat Rakyat, Kabupaten Karo, Sumatera Utara. Lokasinya di kaki Gunung Sibanyak.

Untuk ke Taman Lumbini dari Medan, perjalanan mengambil masa lebih kurang 2 jam dengan jarak kira-kira 50 km.

Selepas anda tiba di Simpang Tongkoh, belok kiri, laluannya hampir sama dengan laluan ke Air Terjun Sipiso-Piso.

Laluan yang dilalui agak berliku kerana memasuki kawasan pergunungan. Kemudian anda akan mencari arah sehingga anda akhirnya tiba di Taman Lumbini.

Sebelum menghampiri kawasan taman, jalan yang dilalui tidak begitu baik. Di sepanjang jalan terdapat ladang strawberi yang anda boleh beli walaupun dengan memetiknya secara terus.

tempat percutian keluarga. peta google. sumber: Arizona 89

Waktu Buka Taman Lumbini

Waktu operasi Taman Lumbini dibahagikan kepada:

 • Waktu buka kepada orang ramai dari 09.00 hingga 17.00
 • Adapun solat bermula dari pukul 09.00 hingga 18.00 waktu tempatan
 • Dan dibuka setiap Isnin hingga Ahad

Tiket Masuk Taman Lumbini

Anda hanya perlu membayar tiket masuk Taman Lumbini dengan ikhlas iaitu dengan memasukkannya di tempat yang sudah tersedia.

Kemudahan Taman Lumbini

Kemudahan di Taman Lumbini termasuk:

 • Kawasan parkir kenderaan
 • Kedai cenderamata
 • Gerai makanan dan minuman
 • Kawasan kecergasan dan padang permainan
 • gerai bunga

Leave a Comment

Partners : oktee.com | koksti.com | jawaban.live | Grahadi-bali.net | Yabram.com