Taman Bunga Amaryllis, Tempat Menarik Pelancong dengan Tempat Bergambar Cantik di Gunung Kidul

Taman Bunga Amaryllis, Tempat Menarik Pelancong dengan Tempat Bergambar Cantik di Gunung Kidul
,

Harga tiket: IDR 10,000, Waktu operasi: 06.00-18.00 WIB, Alamat: Ngasemayu, Salam Kec. Patuk, Kab. Gunung Kidul, DI Yogyakarta; Folder: Semak Lokasi

Kabupaten Gunung Kidul, Yogyakarta memang terkenal dengan pantai yang eksotik. Terdapat banyak tarikan semula jadi berupa pantai di tempat tersebut. Namun sebenarnya, selain pelancongan pantai, Gunung Kidul juga mempunyai lawatan menarik dengan spot foto yang cantik. Tempatnya ialah Taman Bunga Amaryllis.

Taman bunga ini mempunyai keindahan yang tiada tandingan dengan bunga-bunganya yang tersusun rapi di kawasan yang sangat luas. Panorama yang ada pastinya membuatkan anda rasa tertarik untuk merakamnya dengan segera. Lebih-lebih lagi tempat itu kini viral di media sosial Instagram kerana gambar yang dihasilkan sangat cantik.

Bukan itu saja, bagi anda yang sedang memburu tempat romantis di Kabupaten Gunung Kidul, maka sebaiknya segera datang ke Taman Bunga Amaryllis ini. Kemudahan yang sedia ada di tempat tersebut adalah lengkap dan mencukupi. Di samping itu, harga tiket dipatok sebagai sangat murah.

Tarikan Taman Bunga Amaryllis

Tarikan Taman Bunga Amaryllis
Kredit Gambar: Peta Google Muhamad Yani

1. Tempat Foto Cantik

Terdapat begitu banyak tarikan yang ditawarkan oleh Taman Bunga Amaryllis dan salah satunya pastinya adalah tempat bergambar yang cantik di sana. Taman di hadapan rumah dengan halaman yang sangat luas. Ladang itu ditanam dengan Bunga Amaryllis dengan warna yang cerah dan cantik.

Apabila anda sampai di sana, anda boleh melihat warna oren yang mendominasi yang membuatkan pengunjung yang datang pasti tergoda untuk segera menyentuhnya. Keindahan taman itu sememangnya sudah popular terutama bagi masyarakat sekeliling.

Gunung Kidul terkenal mempunyai pelbagai lawatan menarik untuk dikunjungi, salah satunya taman yang indah ini. Jika dilihat sekali imbas, bunga-bunga yang terletak di situ memang menyerupai Tulip di Tanah Kincir Angin.

Taman bunga ini dilengkapi dengan laluan pejalan kaki, malah lebih membantu pengunjung yang ingin mendekati dan menyentuh bunga. Tetapi pastikan anda tidak merosakkan keindahan bunga dengan memetiknya.

2. Bunga Amaryllis yang Cantik

Bagi yang tidak mengetahuinya, bunga amarilis mempunyai nama Latin Hippeastrum Amaryllidaceae. Dalam bahasa Jawa sendiri ada beberapa orang yang menyebut bunga ini dengan nama Brambang Boncot. Ini kerana akar bunga bunga Amaryllis berbentuk seperti bawang.

Kelopak bunga Amaryllis kelihatan sangat cantik dan cantik, dan warnanya oren dan lebar seperti lampu malam. Di antara kelopak bunga anda akan melihat putik memancut menjadikan bunga itu kelihatan lebih eksotik. Bunga disokong oleh batang hijau dan daun memanjang.

Bunga-bunga mekar bersama apabila musim hujan menghampiri. Tetapi perlu diingat, masa mekar untuk bunga amaryllis itu sendiri hanya sekitar 2 hingga 3 minggu. Bunga ini diketahui tidak tahan jika terpaksa menerima air yang banyak.

3. Alam Semulajadi yang Indah

Mengunjungi Taman Bunga Amaryllis anda akan menemui keadaan semula jadi yang begitu indah. Kawasan yang terletaknya taman itu memang agak di kawasan pedalaman, jadi udara di situ terasa begitu segar.

Alamat dan Laluan ke Lokasi

Alamat Taman Bunga Amaryllis
Kredit Imej: Peta Google MatemaViki

Lokasi Taman Bunga Amaryllis berada di Kabupaten Gunung Kidul. Jika pengunjung bertolak dari kota Jogjakarta, ia akan mengambil masa lebih kurang 30 minit atau jarak 27 km.

Untuk laluan paling mudah, pelancong hendaklah bertolak dari arah kota Jogjakarta. Tidak perlu takut tersesat, kerana akses ke tempat ini cenderung mudah. Jika anda masih keliru, anda boleh menggunakan bantuan Peta Google untuk mendapatkan laluan terbaik.

Pelancong boleh mengunjungi Taman Bunga ini pada jam 06.00 pagi dan tempat tersebut akan ditutup sebelum jam 06.00 petang. Untuk hari itu sendiri taman bunga dibuka setiap hari.

Tarikan Harga Tiket Masuk

Bayaran Masuk Taman Bunga Amaryllis
Kredit Gambar: Peta Google rachmad widjajanto

Pada mulanya hanya ada seorang sahaja pemilik di Taman Bunga Amaryllis ini.Namun, kerana keindahan bunga-bunga itu, akhirnya jiran-jiran di sekeliling datang berpusu-pusu membuat taman dan menanam pokok bunga tersebut. Kerana itu, akhirnya Daerah Patuk, Kabupaten Gunung Kidul menjadi terkenal kerana bunga tersebut.

Populariti taman-taman bunga di media sosial membuatkan pengunjung menjadi rancak pada tahun 2015. Tempat itu dipenuhi pelancong dari pelbagai wilayah. Untuk mengelakkan itu, ramai pemilik akhirnya mendapat idea untuk membuat pagar di sekeliling taman bunga.

Imej bunga ini sememangnya sangat istimewa dan juga popular di Kota Gunung Kidul. Bagi anda yang berhasrat untuk mengunjunginya, perlu mengetahui maklumat tentang harga tiket.

Anda boleh menikmati keindahan taman bunga dengan hanya membayar IDR 10,000. Tiket termasuk bayaran letak kereta. Tidak kurang menariknya, lokasi taman bunga ini berada di kawasan Pantai Gunung Kidul. Oleh itu, apabila melawat taman bunga, anda tidak boleh berhenti di tepi pantai.

Aktiviti Menarik di Taman Bunga Amaryllis

Aktiviti Menarik Taman Bunga Amaryllis
Kredit Gambar: Peta Google Ipong Kezia

1. Nikmati Keindahan Bunga

Taman Bunga Amaryllis boleh dikatakan sebagai kawasan pelancongan tahunan kerana bunga ini akan mekar setiap tahun. Walau bagaimanapun, seperti yang telah disebutkan, tempoh mekar Bunga Amaryllis adalah sangat singkat. Justeru, bagi pengunjung yang berminat untuk melihatnya, mereka mesti segera datang ke tempat tersebut.

Laluan ke sana adalah paras dengan simen, jadi pelancong tidak perlu risau tentang kaki mereka kotor atau basah. Taman itu juga dibentuk kotak-kotak yang menjadikan ia kelihatan lebih cantik dan kemas. Ini juga akan membuatkan anjing berasa lebih selesa apabila meneroka kawasan pelancongan.

2. Memburu Foto

Aktiviti wajib yang mesti dilakukan semasa berada di Taman Bunga Amaryllis ialah memburu foto. Pastikan anda membawa kamera anda supaya anda boleh mendapatkan foto yang terbaik dan boleh Instagram. Pilih bidadari yang betul supaya nanti gambar yang anda dapat benar-benar maksimum.

Bagi anda yang tercari-cari lokasi untuk bergambar pra-perkahwinan, aktiviti ini juga boleh dilakukan di tempat ini. Namun, untuk membuat gambar pra-perkahwinan, sudah tentu akan dikenakan bayaran yang berasingan. Anda boleh berunding dengan pengurus pelancongan untuk mendapatkan harga terbaik.

3. Nikmati Snek

Oleh kerana Taman Bunga Amaryllis begitu popular dan ramai pengunjung datang, wajarlah tempat itu dipenuhi dengan ramai orang yang menjual. Anda boleh mencuba pelbagai makanan ringan sambil berjalan-jalan menikmati keindahan bunga-bungaan yang ada di situ.

Kemudahan Terdapat di Kawasan Pelancongan

Kemudahan Taman Bunga Amaryllis
Kredit Gambar: Peta Google Sunarto Antok

Seperti namanya, kemudahan utama yang ditawarkan oleh Taman Bunga Amaryllis adalah pemandangan taman yang sangat cantik. Anda akan melihat bunga-bunga mekar sambil berjalan di sepanjang laluan yang telah disediakan oleh pihak pengurusan tarikan pelancong. Dengan kemudahan tidak perlu takut kotor atau berlumpur.

Taman bunga itu memang sangat sesuai untuk pelancong yang suka bergambar. Selain persekitaran semula jadi yang begitu sejuk dan cantik, tempat ini memang menawarkan tempat bergambar yang menarik dan cantik. Anda boleh mendapatkan tema foto Bunga Amaryllis yang patut anda pamerkan di media sosial.

Kemudahan lain yang turut disediakan ialah kawasan parkir yang luas dan banyak gerai makan yang berdiri berhampiran tarikan pelancong. Bercuti ke tempat ini bersama pasangan adalah idea menarik yang mesti dicuba.

Taman Bunga Amaryllis di Kabupaten Gunung Kidul memang tempat yang sangat terkenal. Anda yang tercari-cari tarikan pelancong yang cantik dan instagenic, maka anda tidak perlu ragu-ragu untuk segera meluncur ke daerah tersebut. Dengan tiket hanya Rp 10,000, anda boleh menikmati keindahan yang ada.

See also  Videolink Murad Merali Feet Viral Tiktok Reddit Twitter (arabmasterboy)

Leave a Comment

Partners : oktee.com | koksti.com | jawaban.live | Grahadi-bali.net | Yabram.com