Pulau Karamasang, Pulau Eksotik dengan Pemandangan Indah di Polewali Mandar

Pulau Karamasang, Pulau Eksotik dengan Pemandangan Indah di Polewali Mandar
,

Pulau Karamasang, Pulau Eksotik dengan Pemandangan Indah di Polewali Mandar

Yuran Lawatan: Bermula dari IDR 10,000, Waktu operasi: 24 jam, Alamat: Amassangan, Kec. Binuang, Kab. Polewali Mandar, Sulawesi Barat; Folder: Semak Lokasi

Pulau Karamasang di Polewali Mandar tidak banyak disentuh, tetapi sebenarnya destinasi ini mempunyai pesona alam yang menakjubkan. Keindahan alam di sana masih lengkap dan semulajadi kerana tidak dicemari oleh sampah sarap. Pengunjung dapat melihat keindahan laut yang menjadi tarikan utama. Keindahan laut dilengkapkan dengan batu-batu yang cantik.

Di seberang sana nampak bukit-bukit hijau yang masih kelihatan cantik. Pasirnya juga kelihatan cantik menghiasi laut yang indah ini. Kunjungan ke pulau yang indah ini tidak akan membuat anda bosan walaupun di sana tenang. Anda boleh mengelilingi laut dengan bot yang disewa.

Pesona yang ditawarkan memang banyak sehingga sesuai untuk bergambar. Memburu di pulau dengan latar belakang semula jadi dijamin menarik lebih ramai pelancong. Anda juga pasti kagum dengan kebersihan pulau itu kerana ianya diuruskan dengan baik. Sesiapa pun tidak rugi jika meluangkan masa untuk ke Pulau Karamasang.

Tarikan Pulau Karamasang

Tarikan Pulau Karamasang
Kredit Imej: Peta Google Arc 2772

1. Pemandangan Menarik

Karamasang merupakan salah satu pulau yang masih cantik kerana menawarkan pemandangan alam semula jadi. Merentasi laut untuk ke pulau ini tidak rugi, banyak panorama akan menyambut anda. Pengunjung dapat melihat laut yang indah dikelilingi oleh tebing dan bukit. Tempat ini agak bersih dan mempunyai batu di tengah laut.

2. Laut yang Cantik

Pulau ini menawarkan laut yang indah yang tidak kalah dengan pantai lain. Lawatan alam semula jadi kelihatan cantik dengan ombak yang menghempas batu. Pengembara boleh menyediakan peralatan renang jika ingin merasai air laut di kawasan tersebut. Selain itu anda boleh menyewa bot untuk meneroka pulau dari hujung ke hujung dan melihat air laut yang jernih.

3. Tempat Sunyi

Destinasi Pulau Karamasang masih agak sunyi kerana tidak ramai yang tahu. Pulau ini masih tersembunyi dengan keindahan yang luar biasa. Tetamu akan berasa seperti melawat pulau persendirian kerana ia adalah tempat yang tenang dan sesuai untuk merehatkan minda. Anda tidak perlu takut kerana anda boleh mengupah pemandu pelancong sambil menerokai kawasan pulau ini.

Alamat dan Laluan ke Lokasi

Lokasi Pelancong Pulau Karamasang
Kredit Gambar: Google Maps Tapakala Official

Lokasi Pulau Karamasang adalah di kawasan Amassangan, Binuang, Sulawesi Barat. Setiap pengembara boleh datang ke pelabuhan dengan kenderaan milik persendirian. Tetamu dinasihatkan untuk melihat laluan ke kawasan Amassangan melalui google maps. Lokasinya memang mudah kerana pengunjung boleh memilih arah terpantas dari Polewali yang menjadi paksi utama.

Kunjungan anda boleh dipilih dari Jalan Mr Muh Yamin kerana asfalt lebih mudah. Terus menuju ke Jalan Poros Majene Mamuju yang sibuk dikelilingi kesibukan aktiviti penduduk. Selepas jalan besar, boleh terus masuk ke Jalan H Andi Depu. Pergi ke Jalan A Yani dan mula memasuki pelabuhan yang menjadi tempat sewa bot untuk ke pulau.

Pengembara boleh terus menentukan bot tradisional yang ingin mereka sewa. Walaupun bot itu masih kuno, anda tidak akan kecewa kerana ia boleh memuatkan ramai orang. Tetamu yang telah menaiki bot boleh melalui laut lepas dalam tempoh yang singkat. Pulang dan ke pulau memang lebih mudah untuk sampai menggunakan bot.

Kos Perjalanan ke Pulau Karamasang

Kredit Gambar: Peta Google Tantiyo Wibisono

Kos yang diperlukan untuk ke Pulau Karamasang masih berpatutan. Masuk ke pulau itu adalah percuma, tetapi lawatan itu dikawal rapi oleh pegawai tempatan. Walaupun tidak berbayar, pulau ini masih lengang kerana tidak ramai tetamu yang singgah di situ. Destinasi ini sebenarnya bagus apabila dikunjungi dan tidak pernah menguras dompet.

Pengunjung yang datang bersama saudara mara menggunakan kenderaan boleh meletak kenderaan di darat berhampiran pelabuhan. Parking kat sana kena keluarkan IDR 5,000 untuk motor. Kemudian kereta yang tertinggal di atas tanah itu dianggarkan berharga Rp 10,000. Bajet bayar parking kawasan ni sah 24 jam, kalau lebih dari tu kena tambah.

Anda yang sudah parkir boleh menyewa bot kuno milik penduduk yang sudah beratur. Biasanya bot ditambat dengan harga IDR 10,000 seorang yang ingin menyeberangi laut. Pulau ini juga berdekatan dengan restoran makanan laut yang harganya bermula dari IDR 20,000. Biasanya pelancong singgah sebentar ke restoran untuk membeli makanan, jadi percutian di sini tidak membazir.

Aktiviti Menarik Dilakukan di Pulau Karamasang

Aktiviti Menarik di Pulau Karamasang
Kredit Gambar: Peta Google Husni Taufik

1. Ambil gambar

Karamasang yang menawarkan pemandangan indah sentiasa dirakamkan menggunakan kamera. Mengambil gambar di sepanjang Pulau menarik perhatian dan tetamu sangat gembira. Latar belakang laut lepas begitu cantik kerana laut ini tidak pernah disentuh oleh tangan ramai orang. Mengambil apa-apa objek di sudut pulau yang indah ini sememangnya satu kemestian.

2. Sewa Bot

Air laut yang kelihatan memancarkan gradasi biru sering diterokai oleh pengembara. Bot milik beberapa orang penduduk sedia disewa untuk menerokai setiap kawasan laut. Anda boleh merasai setiap hembusan udara semasa menyewa bot. Nikmati aktiviti yang menyeronokkan sambil membawa makanan ringan apabila anda menaiki bot.

3. Melihat Matahari Terbenam

Pulau Karamasang yang masih sunyi dan memberikan suasana semula jadi sesuai dijadikan tempat untuk menikmati keindahan matahari terbenam. Pulau menawan ini telah menyediakan hamparan pasir berhampiran laut yang sering digunakan untuk duduk. Melihat matahari terbenam dari kawasan pulau memberikan kunjungan yang melekat di hati kerana matahari terbenam jelas kelihatan.

4. Berenang

Laut di pulau itu menyelamatkan biota yang masih sangat terpelihara. Selain itu, kebersihan air ini tidak diragui kerana ia sama sekali tidak tercemar. Ini menjadikan pengunjung lebih berminat untuk berenang di laut. Tetapi anda dinasihatkan untuk berenang di pantai sahaja, ombak tidak deras tetapi tetamu perlu berhati-hati.

Kemudahan Terdapat di Kawasan Pulau

Kredit Gambar: Peta Google Ririn Ambar

Pulau Karamasang masih belum dibangunkan menjadi tarikan pelancong yang besar. Pengurus sentiasa berusaha untuk menyediakan segala kemudahan sokongan dalam bentuk kemudahan yang memudahkan pengunjung. Sewa bot ke kawasan pulau tidaklah susah kerana ia boleh didapati di kawasan pelabuhan. Bot-bot tersebut mempunyai saiz yang berbeza dan selamat untuk digunakan oleh pengunjung.

Restoran yang menyajikan pelbagai makanan laut telah memenuhi kawasan pulau itu. Di sana tidak sukar untuk mencari gerai makan kerana pilihan kiosk sudah tersedia. Tandas yang harum dan bersih pastinya berada di kawasan itu untuk menampung keperluan tetamu. Nampaknya surau belum disediakan kerana pulau itu penuh dengan panorama tanpa bangunan.

Gazebo berhampiran laut boleh digunakan oleh semua tetamu untuk menikmati percutian. Tempat letak kereta tidak jauh dari pulau dan sudah tentu memudahkan pelancong. Tempat berkelah, berkhemah dan mengambil gambar juga mudah dicari. Kemudahan di sini cukup lengkap untuk mengalu-alukan kedatangan pelancong dan membuatkan semua tetamu berasa seperti di rumah sendiri ketika bercuti.

Demikian penjelasan ringkas mengenai Pulau Karamasang yang merupakan salah satu tempat tersembunyi. Destinasi yang indah ini menyimpan begitu banyak keindahan. Anda akan melihat keindahan yang begitu menjolok mata. Jika anda ingin ke pulau, pilih bot yang ada untuk menyeberangi laut dan buat lawatan bersama saudara terdekat.

See also  Gua Belanda, Gua Bersejarah Peninggalan Zaman Penjajahan di Bandung

Leave a Comment

Partners : oktee.com | koksti.com | jawaban.live | Grahadi-bali.net | Yabram.com