Pantai Jagu Lhokseumawe, Menikmati Keindahan Pantai Sambil Kuliner

Pantai Jagu Lhokseumawe, Menikmati Keindahan Pantai Sambil Kuliner
,

Harga tiket: percuma, Waktu operasi: 24 jam, Alamat: Jl. Iskandar Muda No.19, Kp. Jawa Lama, Kec. Banda Sakti, Kota Lhokseumawe, Aceh; Folder: Semak Lokasi

Salah satu tarikan pelancong baru yang boleh anda temui di Bandar Lhokseumawe ialah Pantai Jagu. Pantai ini dikatakan baru kerana pada mulanya kawasan pantai merupakan kawasan yang padat penduduk dan kemudiannya ditukar menjadi tempat pelancongan yang sesuai untuk menghabiskan percutian.

Dari kawasan tepi pantai yang popular ini, anda boleh melihat laut biru yang sangat cantik dan luas, sehingga anda juga boleh melihat beberapa timbunan batu di kawasan sekitar pantai. Pun begitu, tidak banyak pokok-pokok yang hidup dan tumbuh di kawasan tepi pantai, sehingga menyebabkan keadaan udara menjadi panas pada siang hari.

Apabila menjelang petang, apabila matahari terbenam dan udara yang begitu sejuk, ramai pelancong yang datang ke Pantai Jagu. Matlamat mereka, sudah tentu, adalah untuk meluangkan masa menonton keindahan alam semula jadi yang ditawarkan oleh pantai.

Tarikan di Pantai Jagu

Tarikan Pantai Jagu
Kredit Imej: Peta Google RM A

1. Pantai yang Cantik

Tarikan utama yang dimiliki oleh Pantai Jagu tentunya panorama pantai yang indah. Pantai ini pada asalnya merupakan kawasan perumahan yang sangat padat penduduk. Kerana program yang diadakan oleh kerajaan tempatan, akhirnya menjadikan kawasan setinggan itu sebagai kawasan pelancongan yang patut dikunjungi.

Proses membina benteng dan jalan konkrit di tepi akhirnya dapat direalisasikan. Tambak itu mempunyai banyak tangga yang boleh digunakan oleh pelancong apabila mereka ingin menyusuri jalan konkrit dan menuju ke kawasan tepi pantai. Kerana perubahan besar-besaran ini, ramai orang ingin tahu.

Nama pantai ini diambil daripada nama dua kampung yang menjadi lokasi pelancongan pantai. 2 buah kampung tersebut termasuklah Kampung Hagu dan Kampung Gampong Jawa. Kedua kampung ini terletak di kawasan yang sama di Kota Lhokseumawe.

2. Lautan Biru yang Menenangkan

Pantai Jagu tidak jauh berbeza dengan pantai lain. Tempat ini menawarkan lautan biru yang sangat menenangkan dan membuatkan anda begitu santai. Air di lautan adalah jernih dan biru. Itulah yang akhirnya membuatkan pengunjung berpusu-pusu datang ke tempat tersebut.

Di sana anda juga boleh melihat beberapa bot nelayan dan bot belayar merentasi perairan pantai yang popular. Tetapi salah satu aktiviti yang perlu dan mesti anda lakukan semasa melawat pantai ini adalah duduk dan berehat sambil melihat lautan yang tenang.

3. Banyak Gerai Makan

Untuk tarikan seterusnya, anda akan menemui beberapa gerai makan seperti peniaga jalanan. Kerana kewujudan penjual makanan ini di pantai yang menakjubkan ini, pelancong akhirnya akan berasa lebih di rumah dan tidak mahu pergi.

Malah ada beberapa pelancong yang sengaja datang untuk sekadar menikmati makanan ringan dan makanan yang dijual di Pantai Jagu. Anda yang bercadang untuk bercuti ke pantai yang cantik ini, pastikan bawa bajet lebih. Kerana memang makanan ringan dan makanan yang dijual di sana rasanya sungguh lazat dan menggoda.

Alamat dan Laluan ke Lokasi

Alamat Pantai Jagu
Kredit Gambar: Peta Google Seni Anwar Aceh

Pantai Jagu terletak di Kota Lhokseumawe, Provinsi Nanggroe Aceh Darussalam. Bagi sesiapa yang berminat untuk melawat pantai ini, mereka boleh menggunakan Google Maps untuk mencari lokasi sebenar pantai tersebut. Akses jalan raya sangat mudah dan boleh dilalui oleh kenderaan beroda dua atau beroda empat.

Pantai ini dibuka setiap hari kerana pantai tidak menguatkuasakan waktu operasi seperti kawasan pelancongan lain. Anda juga boleh melawat tempat itu pada bila-bila masa pelancong mahu, sama ada pada waktu pagi, tengah hari atau petang.

Tarikan Harga Tiket Masuk

Harga Tiket Masuk Pantai Jagu
Kredit Gambar: Peta Google Riza Nur Ramadhan

Seperti yang telah dijelaskan, Pantai Jagu merupakan salah satu pantai yang dibentuk oleh program kerajaan tempatan untuk menambah baik pengurusan bandar ke arah yang lebih baik. Oleh itu, kerajaan membina jalan konkrit dan benteng di kawasan setinggan yang terletak di pantai.

Untuk dapat melihat keindahan pantai, pengunjung tidak akan dikenakan sebarang bayaran. Pelancong hanya perlu membayar bayaran letak kereta atau membelanjakan wang apabila ingin menginap dan membeli makanan yang dijual di situ.

Aktiviti Menarik untuk Dilakukan di Pantai Jagu

Aktiviti Menarik Pantai Jagu
Kredit Imej: Peta Google RM A

1. Memburu Foto

Apabila di sini anda sudah tiba di lokasi pelancongan Pantai Jagu yang begitu cantik, maka antara yang menarik untuk dilakukan ialah memburu foto. Aktiviti ini wajib dilakukan kerana tempat tersebut mempunyai banyak spot yang cantik dan layak untuk ditawan.

Beberapa spot foto yang boleh digunakan ialah lautan biru yang boleh dijadikan latar belakang, jalan konkrit yang panjang, timbunan batu di kawasan pantai dan tempat-tempat lain. Selain itu, tidak sedikit pelancong menggunakan tulisan pantai bersaiz baik dengan saiz yang cukup besar sebagai latar belakang untuk mereka bergambar.

2. Bersantai di Pantai Jagu

Apabila anda sedang bercuti ke kawasan pelancongan ini, maka jangan lupa untuk duduk bersantai sambil menyaksikan alam sekitar yang begitu indah dan indah. Anda yang datang dari kawasan bandar pasti tidak akan mendapat peluang ini apabila pulang. Pemandangan indah yang terdapat di situ membuatkan fikiran anda berehat ketika.

Untuk masa terbaik untuk melawat, anda boleh memilih apabila sudah lewat petang. Kerana ketika itulah anda akan menyaksikan keindahan matahari terbenam. Melihat matahari terbenam yang indah di Pantai Jagu akan memberikan anda kenangan terindah sepanjang percutian anda di Bandaraya Lhokseumawe.

Atau anda juga boleh memilih waktu sebelum matahari terbit. Tidak salah jika anda dan rakan anda merancang untuk berkhemah di tempat itu. Sudah tentu, menikmati suasana malam dengan unggun api di bawah bintang dan ombak akan menjadikan aktiviti itu lebih menarik.

Dan apabila pagi semakin hampir maka anda mesti segera bergegas ke pantai untuk menyaksikan keindahan matahari pagi yang beransur-ansur naik.

3. Lawatan Kulinari

Aktiviti menarik seterusnya yang juga boleh dilakukan oleh pelancong ialah menikmati hidangan kulinari di sekitar Pantai Jagu. Walau bagaimanapun, adalah penting untuk ambil perhatian bahawa kebanyakan hidangan yang dijual adalah makanan ringan dan bukan makanan berat. Anda boleh membeli makanan ringan seperti bebola daging, cilok, makanan bergoreng, ais campur dan lain-lain dengan harga yang berpatutan.

Kemudahan Terdapat di Kawasan Pelancongan

Kemudahan Pantai Jagu
Kredit Gambar: Peta Google Seni Anwar Aceh

Tujuan utama pembangunan Pantai Jagu bukanlah untuk kawasan pelancongan, justeru kemudahan di situ masih belum lengkap. Namun begitu, beberapa kemudahan telah disediakan untuk orang ramai yang ingin datang meluangkan masa di sana.

Salah satu kemudahan yang boleh diperolehi di sana ialah tangga yang digunakan sebagai kawasan penghubung antara pantai dan benteng. Justeru, pelancong yang ingin melihat tambak itu dari dekat boleh turun ke lokasi menggunakan tangga. Tangga ini cukup selamat, supaya sesiapa sahaja boleh lalu.

Selain tangga, pantai ini juga mempunyai beberapa lampu menghiasi kawasan tepi jalan di sepanjang tempat pelancongan. Kemudahan ini memang berfungsi sebagai alat penerangan pada waktu malam. Oleh itu, jangan terkejut jika anda menemui beberapa pelancong yang datang pada waktu malam ke pantai.

Itulah ulasan lengkap Pantai Jagu di Bandar Lhokseumawe. Bagi anda yang ingin melihat keindahan pantai, maka secepat mungkin jadualkan percutian bersama keluarga ke Kota Lhokseumawe. Untuk melawat tempat ini, anda tidak memerlukan wang tiket sama sekali dan ia pasti akan menjimatkan kos.

See also  Slik bruker du Recuva til å gjenopprette slettede filer

Leave a Comment

Partners : oktee.com | koksti.com | jawaban.live | Grahadi-bali.net | Yabram.com