Pantai Drini, Tempat Seronok Bermain Berkanu di Gunung Kidul

Pantai Drini, Tempat Seronok Bermain Berkanu di Gunung Kidul
,

Pantai Drini masih berada di kawasan Kabupaten Gunung Kidul, Yogyakarta. Gunung Kidul mempunyai banyak pantai yang datang dengan segala keindahannya.

Lokasi Pantai Drini ialah Pantai Pok Tunggal, Pantai Nglambor dan Pantai Baron, serta beberapa pantai lain. Walaupun begitu, pantai ini tidak pernah sepi pengunjung.

Daya tarikan pantai Gunung Kidul ini terletak pada alam semulajadinya yang bukan sahaja dihiasi dengan laut biru yang indah. Tetapi kehadiran pulau yang agak besar, di mana lokasinya menjorok ke lautan.

pantai drini
pantai drini. peta google. sumber: CATOER YUDHO

Lihat juga: senarai tarikan pelancong di Jogjakarta

Selain itu, anda boleh melakukan pelbagai lagi keseronokan dengan mencuba tunggangan yang terdapat di sekitar Pantai Drini.

Walaupun kini tarikan pelancong sudah mula dibuka kepada orang ramai, namun anda harus tetap memerhatikan protokol kesihatan yang telah dilaksanakan selama ini. Ingat, jangan lengah ya….

Lokasi & Alamat Pantai Drini

Pantai Drini terletak di Desa Banjarejo, Kecamatan Tanjungsari, Kabupaten Gunung Kidul, Daerah Istimewa Yogyakarta.

Lokasinya terletak di timur Pantai Baron dan Pantai Panjang, dan berada dalam satu barisan dengan Pantai Krakal, Pantai Sundak, dan Pantai Kukup.

Laluan ke Pantai Drini jika bertolak dari pusat kota Yogyakarta boleh menuju ke Piyungan-Patuk-Sambipitu-Pangkalan Udara TNI Gading-Bulatan Tugu Siyono-BPD-Jalan Wonosari-Baron-Tanjungsari-ikut ke arah Pantai Drini.

Bagi anda yang datang dari arah Solo, boleh melalui Sukoharjo atau Klaten, dengan mengarahkan kenderaan ke Watukelir sehingga akhirnya tiba di Tanjungsari.

Apabila anda tiba di pos pembalasan, ikut sahaja arahan ke Pantai Drini dan beberapa pantai lain yang terletak berhampiran.

Laluan ini sangat licin dan berturap, jadi ia boleh dilalui oleh apa-apa jenis kenderaan. Sama ada dua roda, empat roda dan juga bas.

tempat bergambar. peta google. sumber: Trisno Ary Budi

Lihat juga: Lawatan Kalibiru di Jogja

Tiket Masuk Pantai Drini

Tiket masuk Pantai Drini cukup membayar Rp. 10,000, – dalam posting pembalasan yang anda lalui tadi. Maksudnya dengan harga itu, anda sudah boleh menikmati keindahan pantai di sekelilingnya. Iaitu:

 • Pantai yang panjang
 • Pantai Kukup
 • Pantai Klakar
 • Pantai Sundak
 • Pantai Indrayanti

Harga ini tidak termasuk kos meletakkan kenderaan yang anda gunakan.

Waktu pembukaan

Waktu operasi Pantai Drini dibuka setiap Isnin hingga Jumaat selama 24 jam tanpa henti.

pulau drini. peta google. sumber: Saluran Cik Nunik

Drini Kemudahan Pantai

Kemudahan di sekitar Pantai Drini termasuk:

 • Kawasan parking kenderaan berhampiran dengan pantai
 • Tandas awam
 • Restoran Makanan Laut
 • Tempat selfie
 • Sewaan Kanu
 • Gazebo
 • Payung besar untuk bersantai di tepi pantai

Penginapan Sekitar Pantai Drini Pantai

Bagi anda yang berada di luar bandar, anda tidak perlu risau untuk mencari tempat berehat, kerana di sekitar Pantai Drini terdapat beberapa penginapan dengan pelbagai kemudahan dan harga.

Beberapa penginapan ini termasuk:

 • Jelajah Kampung Pulau Drini, julat harga antara Rp. 150,000 hingga Rp. 250,000 setiap malam.
 • Penginapan Mutiara
 • Winahyu Resort
 • Sadranan Buluh

Pelbagai Lawatan Di Pantai Drini

1. Bersantai Menikmati Pantai

tempat untuk berehat. peta google. sumber: Rochmat Purwanto

Lihat juga: Ulasan perjalanan Pantai Siung

Pantai-pantai di Gunung Kidul biasanya dihiasi dengan pasir putih di sepanjang pantai, begitu juga dengan Pantai Drini. Anda akan melihat hamparan pasir putih yang agak landai.

Terdapat banyak payung besar yang tersedia, sesuai untuk berehat di bawah payung di atas tikar.

Saya sempat menikmati sebentar keindahan laut dengan bersantai sejenak di pantai, diiringi deruan ombak dan tiupan bayu laut yang tersendiri.

Malangnya, apabila pantai itu sesak, pasir putih bertukar menjadi lautan payung yang besar dan berwarna-warni.

2. Permainan Air

main air. peta google. sumber: Darmawan Joko Prasetyo

Lihat juga: pelancongan melampau di Pantai Timang

Selepas berehat, jangan ketinggalan bermain air pantai. Apa guna pergi pantai kalau tak main air.

Anda boleh bermain air di pinggir pantai, sambil menunggu ombak datang. Jika ombak datang anda pergi…

Selain bermain air, anda juga boleh berseronok bersama dengan bermain pasir putih yang lembut. Biarkan imaginasi kanak-kanak bermain bebas.

3. Terokai Pulau Drini

jambatan ke pulau drini. peta google. sumber: Jualku Laris3

Pantai Drini dikelilingi oleh bukit-bukit yang agak teduh, yang merupakan pilihan lain untuk keseronokan ialah menerokai Pulau Drini.

Untuk memasuki kawasan tersebut, anda perlu membayar bayaran tambahan sebanyak Rp. 3,000, – sahaja. Perjalanan dimulakan dengan berjalan di sepanjang jambatan yang sungguh sejuk, sesuai untuk lokasi bergambar.

Teruskan berjalan di sepanjang jalan yang telah tersedia, terdapat banyak tempat bergambar di sekitar pulau. Lokasi pulau yang menjorok ke arah laut, banyak disandingkan dengan keindahan Tanah Lot di Bali.

4. Berkanu

berkanu. peta google. sumber: vlog AnisaS

Tunggangan air yang menarik yang menjadi ciri-ciri Pantai Drini ialah berkanu. Itulah sebab rata-rata pelancong datang ke pantai ini.

Untuk bermain kano, anda hanya perlu membayar bayaran sekitar Rp. 50.000,- dengan bermain sepuas-puasnya. Sebelum bermain anda akan diberikan jaket keselamatan untuk menjaga keselamatan semasa berkanu di laut lepas.

5. Snorkeling

Jenis pelancongan terakhir ialah snorkeling, ini adalah salah satu tarikan yang dimiliki oleh Pantai Drini. Dengan aktiviti ini boleh menjadi pengalaman yang tidak dapat dilupakan dan tidak dapat dilupakan.

Kerana anda boleh menikmati keindahan bawah air yang luar biasa. Terdapat banyak terumbu karang yang cantik dan hidupan laut yang lain. Air lautnya sangat jernih, menjadikan pengembaraan snorkeling anda seperti tiada halangan yang ketara.

Jika laut tinggi, anda harus membatalkan niat anda untuk melakukannya. Kerana ia tidak selamat untuk keselamatan anda sendiri.

See also  11 Hotel Murah di Karawang Bawah 100 Ribu Baik Berdekatan Pusat Beli-belah Dengan Kolam Renang

Leave a Comment

Partners : oktee.com | koksti.com | jawaban.live | Grahadi-bali.net | Yabram.com