Kampung Pelancongan Tembi, Kampung Pelancongan Pendidikan untuk Percutian Keluarga di Bantul

Kampung Pelancongan Tembi, Kampung Pelancongan Pendidikan untuk Percutian Keluarga di Bantul
,

Harga tiket: IDR 20,000, Waktu operasi: 08.00-20.00 WIB, Alamat: Jl. Tembi No.8, Tembi, Timbulharjo, Kec. Sewon, Kab. Bantul, DI Yogyakarta; Folder: Semak Lokasi

Bagi anda yang sangat gemar melancong dan memburu kawasan pelancongan terkini, pasti sudah biasa dengan salah satu tarikan pelancong yang popular di kawasan Bantul, Yogyakarta iaitu Kampung Pelancongan Tembi. Perkampungan pelancongan itu kini mendapat permintaan yang tinggi oleh pengunjung yang menggemari aktiviti percutian.

Kampung pelancongan di kota Yogyakarta ini bertemakan pelancongan alam, pelancongan pendidikan dan juga budaya. Amat digalakkan untuk anda sekeluarga berkunjung terutama apabila cuti panjang tiba. Di situlah anda akan mendapati keseronokan yang tidak berkesudahan.

Pelbagai aktiviti menarik boleh dilakukan semasa berada di kawasan tarikan pelancongan Perkampungan Pelancongan Tembi. Pada awalnya kawasan perkampungan pelancongan ini merupakan kawasan homestay yang dijadikan sebagai rekreasi bertemakan perkampungan pelancong. Dan kini pembangunan tarikan pelancong semakin diperluaskan hingga akhirnya mampu menarik ramai pengunjung.

Tarikan Perkampungan Pelancongan Tembi

Tarikan Perkampungan Pelancongan Tembi
Kredit Gambar: Instagram Tempat Pelancongan di Bantul Jogja

1. Pakej Keluar

Kampung Pelancongan Tembi memang menawarkan banyak tarikan luar biasa untuk pelancong yang datang ke tempat ini. Pengunjung akan dapat melakukan aktiviti outbound dengan pelbagai pilihan aktiviti mengikut kehendak mereka.

Salah satu contoh aktiviti outbound yang boleh dijalankan di perkampungan pelancongan ini adalah contohnya pertandingan belut di sawah, pertandingan milli banyu, pertandingan menangkap itik di sawah, aktiviti di sepanjang sawah, pertandingan relay terompah, aktiviti membajak, melakukan. aktiviti bercucuk tanam dan membuat orang-orang scarecrows, serta perkara-perkara lain.

Kesemua aktiviti outbound ini pastinya akan membuatkan percutian terasa menarik dan tidak dapat dilupakan. Bagi pengunjung yang berminat untuk melakukan aktiviti ini, pakej keluar akan dikenakan pada kadar yang berbeza. Bagi pengunjung atau pelajar pelajar adalah Rp 20,000. Manakala untuk orang ramai pula Rp 35,000.

2. Pakej Lawatan Kampung Tembu

Kampung Pelancongan Tembi juga telah menyediakan pakej berupa pakej perkampungan pelancongan dengan pelbagai aktiviti menarik dan tentunya sangat mendidik. Kegiatan tersebut seperti kain batik yang berharga Rp 30,000. Bagi yang ingin tahu membuat seramik atau tembikar, maka anda boleh sertai pakej tersebut dengan harga Rp 20,000.

Membuat topeng kayu untuk pakaian berharga Rp 50,000, membuat kraftangan berupa tempat pensil seharga Rp 25,000, tempat tisu seharga Rp 50,000 dan aktiviti lain yang tentunya memberi pengetahuan kepada pengunjung yang datang. Dengan datang ke tempat ini, anda bukan sahaja terhibur, malah mendapat ilmu yang bermanfaat.

3. Kolam Renang

Kawasan kolam direka bentuk secantik dan senyaman mungkin dengan daun-daun sejuk yang tumbuh subur, supaya apabila pelancong berenang di siang hari mereka tidak perlu takut dengan panas. Beberapa kemudahan sokongan di kawasan kolam juga telah disediakan seperti bilik air yang dihias dengan elemen semula jadi.

Selain itu, terdapat juga 8 meja untuk pelancong yang ingin berehat atau sekadar meletakkan barang. Di sekitar kawasan kolam perkampungan pelancongan itu juga terdapat gerai-gerai makanan yang menyediakan pelbagai menu minuman dan makanan ringan.

Alamat dan Laluan ke Lokasi

Alamat Kampung Wista Tambi
Kredit Gambar: Peta Google Budi Juan

Untuk dapat melawat Kampung Pelancongan Tembi, pengunjung perlu meluncur ke Provinsi Yogyakarta. Lokasi perkampungan pelancongan ini sangat mudah untuk dicapai, kerana jalan raya yang agak baik.

Lokasi tepat perkampungan pelancongan tersebut adalah di Kabupaten Bantul, Provinsi Yogyakarta. Dari monumen Jogja, anda hanya perlu berjalan kaki kira-kira 11 km. Jika anda menggunakan kenderaan, anda boleh sampai ke tempat ini dalam masa kurang daripada 25 minit.

Jika anda masih keliru tentang laluan yang perlu dilalui, pengunjung boleh mengakses peta lokasi yang telah dipasang pada peranti telefon pintar.

Harga Tiket Masuk Kampung Pelancongan Tembi

Harga Tiket Kampung Pelancongan Tembi
Kredit Gambar: Instagram dwianto_widjisaksono

Untuk menikmati segala keseronokan yang ditawarkan oleh Kampung Pelancongan Tembi, pelancong perlu membayar tiket. Perkampungan pelancongan yang turut digelar rumah budaya dan mempunyai pelbagai kemudahan yang sangat baik itu sangat mendidik pengunjung yang datang.

Bukan itu sahaja, wang tiket yang dikenakan kepada pelancong juga agak murah. Anda hanya akan dikenakan bayaran tiket IDR 20,000 hingga IDR 50,000. Secara amnya, harga tiket akan meningkat semasa cuti panjang.

Bagi mereka yang kebetulan membawa kenderaan sendiri dari rumah, kemudiannya perlu meletakkan kenderaan dan akan dikenakan bayaran parkir berasingan di luar tiket. Untuk bayaran parkir kereta yang besar, pelancong perlu membayar Rp 5,000. Manakala mereka yang membawa kenderaan beroda dua perlu membayar yuran tiket sebanyak IDR 3,000.

Aktiviti Menarik Di Perkampungan Pelancongan Tambi

Aktiviti di Kampung Pelancongan Tambi
Kredit Gambar: Instagram Klowor Ristanto

1. Berenang

Antara aktiviti menarik yang boleh dilakukan oleh pengunjung ialah berenang. Untuk hari berenang, pelancong harus datang pada hari bekerja seperti Isnin hingga Jumaat. Kerana pada hari itu jumlah pengunjung tidak terlalu ramai. Kolam renang di perkampungan pelancong itu dibuka pada pukul 8 pagi dan akan ditutup pada pukul 6 petang.

Ia juga penting untuk ambil perhatian bahawa pengunjung yang memasuki kawasan kolam, sama ada mereka ingin berenang atau hanya menurunkan akan tetap dikenakan bayaran masuk. Dan maklumat lain ialah anda dilarang membawa makanan sendiri dari rumah dan akan dikenakan bayaran atau denda sebanyak IDR 5,000.

2. Lawatan Kulinari

Bagi penggemar aktiviti kulinari, berada di Kampung Pelancongan Tembi adalah idea yang sangat sesuai untuk dilakukan. Terdapat pakej pelancongan kuliner disediakan yang pastinya akan membuatkan anda ketagih. Terdapat banyak makanan lazat yang kemudian boleh dirasai.

Anda juga akan diajar cara membuat hidangan yang lazat. Untuk menikmati pakej kulinari yang disediakan di tempat pelancongan ini, anda tidak perlu membayar terlalu banyak.

3. Penjelajahan Kampung

Bagi pengunjung yang ingin menerokai kampung atau mengelilingi kawasan perkampungan pelancongan, maka nanti bolehlah mereka menaiki gerabak. Dengan adanya gerabak ini, pengunjung akan dibawa bersiar-siar menikmati suasana perkampungan Pelancongan Tembi yang indah.

Sila ambil perhatian, kapasiti gerabak adalah maksimum 5 orang dan anda akan dikenakan tarif sebanyak 150,000. Selain mengelilingi kampung nanti, anda juga akan diberikan pakej pelancongan lain iaitu sekitar pasar seni Gabusan, sekitar pusat kraf dan lain-lain.

Untuk menikmati lawatan di sekitar Desa Tembi, anda perlu membayar Rp 150,000. Bagi laluan tambahan mengelilingi pasar seni Gabusan pula, anda akan dikenakan bayaran tambahan iaitu IDR 250,000.

Pengurus pelancongan juga menambah laluan persiaran lain yang ditawarkan, supaya pengunjung tidak berasa bosan. Untuk menikmati laluan yang lebih panjang, bayaran sebanyak 300,000 akan dikenakan. Bukan sahaja menaiki gerabak, anda juga berpeluang mengelilingi kampung dengan menggunakan basikal ontel.

Kemudahan Terdapat di Kawasan Pelancongan

Kemudahan Kampung Pelancongan Tambi
Kredit Imej: Peta Google Tze Wei Sim

Tidak jauh berbeza dengan tarikan pelancong lain di Provinsi Yogyakarta, kampung pelancongan ini mempunyai banyak kemudahan menarik yang mampu memanjakan pengunjungnya. Beberapa kemudahan ini boleh dinikmati secara percuma, tetapi ada juga yang memerlukan pelawat membayar lebih awal.

Salah satu kemudahan yang boleh anda temui ialah ruang tamu, tandas dan tempat letak kenderaan. Terdapat juga gazebo untuk mereka yang ingin berehat dan bersantai selepas menikmati kemeriahan aktiviti di Kampung Pelancongan Tembi. Bagi yang bercadang untuk menginap, di tempat ini juga terdapat beberapa rumah penginapan yang tidak kurang kemudahannya yang lengkap.

Anda yang datang ke kampung pelancong tidak perlu bersusah payah membawa makanan atau bekalan dari rumah, sudah ada gerai makan dengan menu yang sedap dan harga yang berpatutan.

Itulah ulasan Kampung Pelancongan Tembi yang boleh anda kunjungi semasa bercuti panjang. Datang ke tempat ini bersama kumpulan pastinya lebih mengujakan untuk dilakukan. Lebih-lebih lagi kos perjalanan ke sana agak berpatutan.

See also  Mfano Eneo la Tatizo na Mzunguko wa Pembetatu

Leave a Comment

Partners : oktee.com | koksti.com | jawaban.live | Grahadi-bali.net | Yabram.com