Air Terjun Sumuran, Pesona Alam Eksotik Mistik di Magelang

Air Terjun Sumuran, Pesona Alam Eksotik Mistik di Magelang
,

Harga tiket: IDR 10,000, Waktu operasi: 08.00-23.00 WIB, Alamat: Seloprojo, Kec. Tidak masuk akal, Kab. Magelang, Jawa Tengah; Folder: Semak Lokasi

Air Terjun Sumuran baru sahaja diuruskan sebagai destinasi semula jadi, namun kewujudannya berjaya menarik minat ramai pelancong. Terletak di Magelang, keindahannya sukar untuk diabaikan kerana ia menampilkan secara langsung pesona lereng Gunung Telomoyo. Pada masa yang sama, suasana sekeliling diselubungi kesejukan.

Ikon utama yang menjadi tarikan utama ialah air terjun setinggi 30 meter dengan kejernihan yang luar biasa. Di bawah air terjun itu, anda boleh melihat kolam semula jadi yang kedalamannya boleh mencapai 30 meter berdasarkan keterangan penduduk setempat. Atas dasar inilah air terjun eksotik ini amat sesuai dijadikan kenderaan bermain air.

Kewujudan lubang yang menyerupai perigi di bawah pancuran air terjun juga menjadikannya dilabel sebagai perigi. Nama lain ialah Air Terjun Seloprojo, mengikut nama kampung yang terletak. Bermain di sini, anda akan mendapat pengalaman menarik menerokai perairan yang sangat jernih.

Tarikan Air Terjun Sumuran

Tarikan Air Terjun Sumuran
Kredit Imej: Peta Google Albertdigda Buana

1. Kolam Cetek

Memang benar terdapat sebuah lubang yang menyerupai perigi sedalam kira-kira 30 meter di bawah pancuran terusan Air Terjun Sumuran. Bagaimanapun, pengurus itu khusus membuat kolam untuk memanjakan pelancong yang airnya datang terus dari aliran sungai ini.

Kedalaman kolam ini hanya 1 meter, jadi agak selamat untuk semua peringkat umur bermain. Anda boleh menjemput keluarga atau rakan rapat anda untuk singgah di kolam renang dan berenang sepuas hati.

Udara segar juga menyokong suasana menyegarkan sekali gus menjadikannya lebih mengagumkan. Kalau rasa malas nak mandi, boleh ambil posisi di tepi kolam dan celupkan kaki ke dalam air. Ini adalah aktiviti yang cukup menyeronokkan sambil melihat pemandangan sekeliling.

2. Kawasan Perkhemahan Disediakan

Sebenarnya Air Terjun Sumuran tidak beroperasi selama 24 jam penuh, tetapi tiada siapa yang akan menghalang anda jika anda ingin ke sini pada waktu malam. Di sebalik perairannya yang menakjubkan, tempat eksotik ini menawarkan padang yang agak luas.

Pengembara boleh memasang khemah mereka di perkarangan untuk menikmati suasana malam. Cuba ajak kawan-kawan terdekat dalam jumlah sekurang-kurangnya lima orang untuk lebih meriah.

Anda boleh mencadangkan bermain permainan tertentu sambil meluangkan masa di sini, jangan hanya bermalam. Bagaimanapun, tapak perkhemahan tanpa aktiviti berstruktur berpotensi membawa kepada kebosanan.

Jika boleh, tidak ada salahnya membuat barbeku atau permainan seperti arus perdana kebenaran atau berani. Pada asasnya, lakukan apa sahaja untuk menjadikan pengalaman percutian anda lebih diingati dan menambah kenangan yang tidak dapat dilupakan sepanjang hayat anda.

Tambahan pula, apa yang tidak kurang pentingnya ialah memastikan sekurang-kurangnya seorang dalam kumpulan anda mengawal rupa bumi ke destinasi anda di lereng Gunung Telomoyo. Sebabnya, air terjun eksotik itu tidak betul-betul di tepi jalan dan memerlukan pengembara melalui hutan sejauh 3 km dari kampung.

3. Kisah Mistik Disebalik Keindahannya

Sebagai sebuah negara yang majoriti penduduknya mempercayai ilmu ghaib, tidak hairanlah kisah mistik boleh diubah menjadi tarikan dalam sektor pelancongan. Perkara sebegini berlaku di Air Terjun Sumuran yang dikatakan dilindungi oleh seekor naga.

Sememangnya, tiada siapa yang pernah melihatnya secara langsung kerana cerita itu disampaikan dari mulut ke mulut. Asal usulnya berasal dari nenek moyang di kampung Seloprojo, yang kemudiannya terus dipertahankan hingga kini.

Alamat dan Laluan ke Lokasi

Alamat Air Terjun Sumuran
Kredit Imej: Peta Google Ruwanto

Singgah ke Daerah Ngablak untuk menyaksikan keindahan air terjun yang menakjubkan. Adalah Air Terjun Sumuran, terletak betul-betul di lereng Gunung Telomoyo. Anda boleh menggunakan kenderaan roda empat atau dua jika anda bertolak dari pusat Kabupaten Magelang, Jawa Tengah.

Namun, setibanya di Kampung Seloprojo, anda perlu turun di kawasan perumahan dan seterusnya meneruskan perjalanan melalui hutan. Lebih kurang 3 km dari pinggir jalan kampung, anda akan dijamu dengan pemandangan taman hortikultur sehingga tiba di lokasi air terjun.

Tarikan Harga Tiket Masuk

Bayaran Masuk Air Terjun Sumuran
Kredit Imej: Peta Google Albertdigda Buana

Ia mengalir dengan indah pada ketinggian 1,100 meter dari aras laut, untuk sampai ke pusat Air Terjun Sumuran anda boleh melakukannya dengan berjalan kaki atau menaiki motosikal. Rata-rata pengguna motosikal berharga sekitar IDR 10,000 setiap dua pelancong pada satu masa. Sebanyak Rp 2,000 daripada kadar ini diperuntukkan untuk membayar tempat letak kereta.

Tetapi sebelum itu, kira-kira 10 minit lagi sebelum melihat keindahan air terjun eksotik itu, anda perlu membayar tiket masuk bernilai Rp 4,000. Tiket ini boleh didapati di kaunter terdekat yang beroperasi setiap hari dari jam 08.00 WIB hingga 17.00 WIB.

Secara umumnya, bukankah jumlah bayaran untuk air terjun eksotik ini sangat berpatutan? Ini adalah perkara yang wajar memandangkan tahun operasi tidak mencukupi selama sedekad. Ini bermakna kos yang diperlukan mungkin meningkat dari semasa ke semasa apabila minat pelancong terhadap objek mandian ini meningkat.

Aktiviti Menarik Di Air Terjun Sumuran

Aktiviti Menarik di Air Terjun Sumuran
Kredit Imej: Peta Google Ruwanto

1. Memburu Sayuran

Perjalanan dari kampung ke pusat Air Terjun Sumuran memerlukan perjalanan sekurang-kurangnya 3 km. Sepanjang laluan ini, banyak tanah digunakan untuk penanaman hortikultur seperti sayur-sayuran.

Sebaliknya, penduduk tempatan yang memiliki tanah pertanian sengaja menjual sayur-sayuran mereka. Oleh itu, bukan sahaja melancong untuk tujuan bersiar-siar, pelancong juga boleh membeli sayur-sayuran segar terus dari pokok.

Anda juga boleh memilih sendiri, belajar memilih bahagian terbaik, dan kemudian berunding harga. Ini akan menjadi pengalaman percutian yang unik jika dibandingkan dengan destinasi mandian lain.

Perlu diingatkan juga bahawa harga standard yang ditawarkan adalah agak murah berbanding keadaan pasaran. Sebabnya, anda akan beli terus dari petani, walaupun begitu hasil tanaman lebih meyakinkan.

2. Meneroka

Sama ada ia bermula dari tepi jalan di kawasan perumahan atau tiba di kawasan pelancongan Air Terjun Sumuran selepas membeli tiket masuk, anda boleh menikmati penerokaan yang menyeronokkan. Aktiviti ini boleh membantu menyegarkan perasaan anda selepas bosan dengan rutin anda.

Alangkah baiknya jika anda sanggup meneroka dari tepi jalan di kampung, kemudian melalui kebun-kebun penduduk. Lihat bagaimana kehidupan di kampung berpotensi memberi anda ketenangan.

3. Bergambar

Fotografi amatur adalah bahagian yang tidak dapat dipisahkan dalam kehidupan percutian hari ini. Walaupun begitu, keadaan di lokasi yang indah ini tidak akan menjemukan anda malah terus menyemarakkan hasrat anda untuk wujud.

Bukan sahaja air terjun setinggi 30 meter yang menjadi ikon, malah pemandangan hutan sekitar. Di pokok-pokok yang menjulang tinggi, bukit tebing di beberapa sudut, hingga pemergian pelancong lain.

Kemudahan Terdapat di Kawasan Pelancongan

Kemudahan di Air Terjun Sumuran
Kredit Imej: Peta Google Albertdigda Buana

Tidak perlu ragu-ragu tentang kemudahan di Air Terjun Sumuran kerana keperluan anda dapat dipenuhi dengan cukup baik. Biarpun kewujudannya agak baharu dalam senarai tarikan pelancong di Kabupaten Magelang, pihak pengurusan nampaknya berusaha keras agar tidak ketinggalan dari destinasi lain yang serupa di kawasan sama.

Ia terbukti dengan kewujudan pondok kecil berhampiran air terjun yang sering dijadikan tempat berehat. Anda juga boleh membawa makan tengah hari dari rumah dan kemudian makan di saung ini sambil menikmati udara segar. Jika suasana sunyi, pengunjung juga boleh mengambil posisi baring atau regangan.

Sebaliknya, tandas untuk membilas diri selepas bermain air juga tersedia dan boleh digunakan secara optimum. Tambahan pula jika waktu lawatan anda bertepatan dengan jadual solat, maka anda boleh berhenti solat di surau bersebelahan dengan pancuran air terjun. Termasuk bila nak percutian praktikal tanpa bawa makan tengah hari, anda hanya perlu singgah ke gerai makan.

Air Terjun Sumuran merupakan gambaran pesona semula jadi yang menyegarkan di pergunungan. Destinasi indah ini sangat wajar dipertimbangkan untuk bercuti bersama orang tersayang bagi mengeratkan hubungan. Anda boleh mendapatkan gabungan kesegaran, suasana yang indah, dan kemudahan sokongan tanpa kesukaran.

See also  Bukit Palambean, Alam Semula Jadi Mempesona dengan Tempat Foto Kontemporari di Minahasa Selatan

Leave a Comment

Partners : oktee.com | koksti.com | jawaban.live | Grahadi-bali.net | Yabram.com