Air Terjun Blangsinga, terdapat juga tempat kolam renang

Air Terjun Blangsinga, terdapat juga tempat kolam renang
,

Air Terjun Blangsinga adalah pulau pelancongan dewa Bali yang menawarkan keindahan selain pantai. Yups, seperti yang kita tahu Bali sangat sinonim dengan pesona keindahan pantai.

Sebenarnya, kami telah membentangkan perbincangan mengenai Air Terjun Blangsinga sebelum ini dalam artikel pelancongan Bali, dengan tajuk Air Terjun Tegenungan.

Ya, Air Terjun Blangsinga mempunyai nama lain iaitu Air Terjun Tegenungan, atau juga dikenali sebagai Air Terjun Tegenungan. Atau Air Terjun Blangsinga.

air terjun blangsinga
Air Terjun Blangsinga. peta google. sumber: Indra Gunawan

Baca juga: Air Terjun Bali Tegenungan

Sengaja kami bincangkan lagi, kerana pada masa ini terdapat beberapa perubahan, atau kemudahan tambahan di Air Terjun Blangsinga khususnya kolam mandi kanak-kanak.

Sangat sedikit tarikan air terjun di Indonesia yang mempunyai kemudahan kolam renang yang sesuai sebagai kenderaan keluarga. Dan satu perkara yang membezakan Air Terjun Blangsinga dengan air terjun lain ialah kemudahan kolam renang.

Justeru, Air Terjun Blangsinga, atau Air Terjun Tegenungan merupakan satu pelancongan Bali yang sangat sesuai dijadikan destinasi pelancongan pada hujung minggu, atau ketika tibanya cuti.

Lokasi dan Alamat Air Terjun Blangsinga

Lokasi Air Terjun Blangsinga tidak jauh dari Gianyar, hanya kira-kira 21 kilometer dengan jumlah masa perjalanan kira-kira 40 minit.

Alamat Air Terjun Blangsinga ialah di Jalan Ir. Sutami, Desa Kemenuh, Kecamatan Sukawati, Kabupaten Gianyar, Provinsi Bali – Indonesia.

suasana alam yang sejuk. peta google. sumber: Dewi Suhendri

Laluan atau akses ke lokasi pelancongan Air Terjun Blangsinga, atau Air Terjun Tegenungan Gianyar di Bali sangat mudah, cuma tiada pengangkutan awam untuk sampai ke lokasi pelancongan ini. Jadi anda boleh menggunakan kenderaan persendirian atau sewa yang telah disediakan oleh ramai orang Bali tempatan.

Jarak dari Lapangan Terbang Antarabangsa Ngurah Rai (DPS) ke Air Terjun Blangsinga, atau Air Terjun Tegenungan Gianyar, Bali hanya kira-kira 32 kilometer dengan jumlah masa perjalanan kira-kira 50 minit.

Harga Tiket Masuk Air Terjun Blangsinga

Tiket masuk Air Terjun Blangsinga Rp. 20,000 seorang.

Waktu Buka Air Terjun Blangsinga

  • Air Terjun Blangsinga dibuka dari jam 06.30 – 18.30.
  • Air Terjun Blangsinga dibuka setiap hari, sepanjang minggu.

Jadual mungkin berubah semasa pandemik, atau PPKM.

cuba tunggangan buaian. peta google. sumber: perkampungan pelancongan blangsinga

Kemudahan di Air Terjun Blangsinga

Kemudahan di Air Terjun Blangsinga sangat lengkap bagi menyokong keselesaan pelancong para pengunjung. Lebih-lebih lagi, tarikan pelancong Air Terjun Blangsinga sering dikunjungi oleh pelancong asing.

Dan berikut adalah kemudahan pelancongan di Air Terjun Blangsinga:

  • kawasan letak kereta,
  • tandas,
  • Restoran, atau kafe, restoran.
  • tempat selfie,
  • Kolam renang,

Penginapan di Air Terjun Blangsinga

Terdapat penginapan berhampiran tarikan pelancong Air Terjun Blangsinga yang berbeza-beza, bermula dari harga, serta kemudahan yang ditawarkan kepada pengunjung.

trekking ke air terjun. peta google. sumber: Indra Gunawan

Apabila pengunjung telah tiba di kawasan parkir, maka teruskan perjalanan dengan trekking, atau berjalan kaki di kawasan terbuka ke lokasi utama Air Terjun Blangsinga, Bali.

Jarak dari kawasan parkir tidaklah terlalu jauh, malah keadaan laluan yang tersusun rapi, berupa tangga dari dinding, serta pagar di pinggir.

Trekking ke Air Terjun Blangsinga akan berkurangan, dan sebelum tiba di lokasi utama, pengunjung akan melalui spot kolam renang.

Tarikan Air Terjun Blangsinga

1. Air Terjun

Aliran air dipengaruhi oleh musim. google maps. sumber: June Arti

Tarikan pertama terletak pada kehadiran Air Terjun Blangsinga, atau Air Terjun Tegenungan, Bali. Air Terjun Blangsinga mempunyai ketinggian sekitar 15 meter.

Pelepasan air yang jatuh sangat dipengaruhi oleh musim. Dan di lokasi utama terdapat tanda-tanda yang mesti dipatuhi oleh pengunjung. seperti:

  • Tidak dibenarkan melepasi penghadang tali di kolam Air Terjun Blangsinga.
  • Jangan melompat dari atas air terjun.

Ini tentunya untuk memberi keselesaan dan keselamatan kepada pengunjung yang datang. Dan jangan lupa untuk tidak membuang sampah…

2. Kolam Renang

kawasan kolam. peta google. sumber: Indra Gunawan

Seperti yang dinyatakan di awal perbincangan, salah satu ciri Air Terjun Blangsinga ialah kolam renangnya yang sesuai dijadikan kenderaan keluarga.

Suasananya juga sangat nyaman, airnya bersih, dan di sekitarnya terdapat beberapa kemudahan lain yang akan memanjakan lagi kunjungan pelancong anda, seperti restoran yang menyajikan hidangan istimewa masakan yang enak.

See also  Bank DKI Memudahkan Perkhidmatan Perbankan UIN Syarif Hidayatullah Jakarta

Leave a Comment

Partners : oktee.com | koksti.com | jawaban.live | Grahadi-bali.net | Yabram.com