Taman Batu Alif, Pesona Alam Cantik Batuan Prasejarah di Laut Natuna

Taman Batu Alif, Pesona Alam Cantik Batuan Prasejarah di Laut Natuna
,

Harga tiket: Percuma; folder: Semak Lokasi
alamat: Sempang, Kec. Bunguran Timur, Kab. Natuna, Kepulauan Riau.

Nama Taman Batu Alif diinspirasikan daripada batu besar yang berdiri tegak di antara batu-batu lain. Batu unik ini dilihat mirip dengan huruf Alif oleh kebanyakan pengunjung. Tidak dapat tidak, nama itu menjadikannya popular dan menular daripada pelancong kepada pelancong ke pelbagai arah.

Taman batu eksotik ini kemudiannya dirasmikan sebagai sebahagian daripada destinasi di Kabupaten Natuna. Pelbagai jenis kemudahan diwujudkan bagi membuatkan pengunjung merasa seperti di rumah dan pada masa yang sama meningkatkan minat orang ramai. Penerbitan terus muncul, terutamanya daripada pengembara yang tinggal di luar rantau ini.

Masa berlalu, kini nama Alif Stone Park mula diambil kira sebagai destinasi pelancongan yang berpotensi. Malah, ulasan teratasnya pada enjin carian mencapai penarafan 4.6 daripada sejumlah 719 pengguna. Memang tiada destinasi yang sempurna, tetapi banyak testimoni positif di sebaliknya sudah cukup untuk menjadikan taman estetik ini patut dipertimbangkan.

Tarikan Taman Batu Alif

Tarikan Taman Batu Alif Natuna
Kredit Imej: Peta Google Bucek BudBucelly

1. Batu Unik dan Eksotik

Jika kebanyakan pantai menampilkan landskap pasir putih yang menawan, berbeza pula dengan Alif Stone Park. Apabila anda mula-mula mendengarnya, anda mungkin tidak menjangkakan bahawa destinasi ini adalah pantai yang cantik dan memikat.

Batu-batu yang berbentuk unik dengan tekstur halus pada permukaannya bertaburan secara rawak di kawasan pantai. Ada yang kelihatan seperti punggung penyu atau kura-kura yang terkeluar dari air.

Malah, batu-batu di sini sangat unik, ia dikenali secara meluas oleh pelancong sebagai Taman Alif. Sebabnya adalah kerana terdapat batu yang paling menonjol dan berdiri tinggi di antara batu-batu lain. Nampak macam huruf Alif dalam senarai huruf Hijaiyah, kan bunyinya menakjubkan?

Datang ke sini boleh membawa anda mengembara dari satu batu ke batu yang lain. Selain itu, terdapat jambatan kayu kecil yang menghubungkan batu. Menjadikan tempat yang indah ini sebagai tambahan kepada senarai koleksi foto eksotik nampaknya tidak ketinggalan.

Namun, bukan sahaja untuk wujud, anda boleh menjadikan batu itu sebagai lokasi berehat apabila anda penat berjalan. Permukaan yang licin nampaknya direka secara semula jadi untuk memanjakan pengunjung.

2. Laut yang Memikat

Bukan sahaja batu yang menawan, laut di Taman Batu Alif juga menakjubkan. Warnanya ialah campuran hijau muda, biru langit dan sentuhan emas apabila terdedah kepada cahaya matahari.

Lautan ini akan berada di bawah tapak kaki anda semasa anda melangkah dari satu batu ke batu yang lain. Sebab itu sebuah jambatan kecil dibina sebagai penghubung untuk memudahkan mobilisasi pengunjung.

Airnya cukup cetek sehingga pengunjung boleh turun bermain di Taman Batu Alif. Tiupan angin mungkin membuatkan anda berasa sejuk. Namun, sensasi menyenangkan itu begitu menebal apabila aktiviti bermain air dijalankan pada siang hari.

Lebih-lebih lagi kejernihan masih terjaga dan kelembutan pasir di bawah laut sedia menyambut kedatangan anda. Ini boleh menambah pengalaman yang menarik dalam hidup anda di mana anda boleh melawat pantai yang sangat unik.

Sama ada untuk berenang, bermain air, mandi, mencari kerang kecil, buatlah apa sahaja yang menggembirakan hati. Air laut di kawasan yang indah ini dijamin tidak mengecewakan anda apabila anda membuat keputusan untuk meneroka.

3. Deretan Pokok Kelapa

Gabungan batu granit gergasi dan air laut kehijauan nampaknya tidak cukup menawan. Terdapat deretan pokok kelapa yang berdiri di atas tanah yang paling hampir dengan pantai yang sering dijadikan tempat persinggahan.

Taman Batu Alif menyajikan keindahan visual yang sukar ditemui apabila mengunjungi destinasi lain. Barisan pokok kelapa ini juga menjadikan udara tidak terlalu panas walaupun pada hari yang panas.

Apabila anda memilih untuk duduk di salah satu batu granit gergasi, cuba lihat ke tanah besar. Pemandangan daun kelapa yang bertiup ditiup angin di bawah langit biru sungguh memukau.

Selain pokok kelapa, sebenarnya terdapat pokok pelindung lain yang turut menceriakan persekitaran di taman batu ini. Anda boleh menikmati semuanya, menyimpannya dalam fikiran anda, dan mungkin berkongsi dengan orang yang paling rapat dengan anda.

Alamat dan Laluan ke Lokasi

Alamat Alif Stone Park Natuna
Kredit Imej: Peta Google Erwin Kurniady

Terletak di Kabupaten Natuna, Provinsi Kepulauan Riau, Taman Batu Alif boleh dikunjungi dengan memanfaatkan titik berlepas dari Tanjung Pinang. Penyeberangan laut diperlukan dalam proses yang boleh mengambil masa sehingga sejam di atas bot.

Kemudian, kapal akan berhenti di Bandar Ranai yang boleh menjadi laluan anda untuk ke Daerah Bunguran Tim. Jika terlalu penat, boleh berehat sejam sebelum meneruskan destinasi sehingga tiba di Kampung Sepempang.

Dari Pekan Ranai ke Kampung Sepempang, tempat di mana destinasi anda berada, anda boleh bergantung pada kereta sewa selama lebih kurang 15 minit. Ini terpakai kepada pelancong dari kawasan lain yang sangat ingin tahu tentang keindahan di taman batu Alif.

Harga Tiket Masuk Alif Stone Park

Tiket Alif Stone Park Natuna
Kredit Gambar: Peta Google Eka Handa

Tiada sewaan tiket masuk yang perlu anda fikirkan ketika melancong ke Alif Stone Park. Tempat yang unik dan eksotik ini terbuka kepada orang ramai yang seluas-luasnya, pada bila-bila masa anda mahu pergi ke sana.

Walau bagaimanapun, pelancong dari kawasan lain jelas memerlukan kos pengangkutan yang boleh berbeza-beza secara meluas. Ia bergantung pada sejauh mana titik berlepas anda dari destinasi yang menarik ini. Adalah idea yang baik untuk membuat tinjauan terlebih dahulu jika anda ingin menghabiskan masa percutian yang berharga di sini.

Aktiviti Menarik Dilakukan di Taman Batu Alif

Aktiviti Natuna Taman Batu Alif
Kredit Gambar: Peta Google Agung Setiadi

1. Aktiviti di atas Batu

Kedengaran membosankan jika anda melakukannya pada hari bekerja, tetapi lain pula apabila anda mengunjungi Taman Batu Alif. Aktiviti ini akan terasa seperti percutian sebenar, di mana anda menghabiskan banyak masa lapang.

Untuk menjadikan pengalaman ini lebih optimum, cuba bawa makanan ringan apabila anda ingin berehat. Mungkin kelapa muda dan makanan ringan tempatan boleh menceriakan hari anda.

Selain itu, anda juga boleh berjemur di atas batu-batu eksotik ini. Sebabnya, mereka mempunyai saiz besar yang merentasi air melebihi ketinggian kebanyakan orang dewasa. Bukankah pengalaman berjemur di atas batu itu unik? Tidakkah anda ingin tahu bagaimana rasanya?

Jika anda datang bersama rakan atau keluarga, berbual di atas batu yang cantik ini juga patut dicuba. Daripada menghabiskan masa yang lama di gerai yang mungkin memerlukan kos yang lebih tinggi, adalah lebih baik untuk meningkatkan kebiasaan anda dalam landskap unik ini.

2. Naik bot nelayan

Kabupaten Natuna merupakan kawasan nelayan yang kebanyakan penduduknya menggunakan laut sebagai mata pencarian. Apabila anda ke Alif Stone Park, anda boleh menaiki bot mereka untuk meneroka lautan.

Sudah tentu, kemahiran rundingan diperlukan dalam konteks ini, jadi anda perlu berani. Sama ada penyewaan bot tersedia atau menggunakan rundingan terus dengan nelayan, lakukan apa sahaja untuk membawa anda keluar ke laut.

Tidak perlu pergi jauh, hanya sekitar lokasi destinasi yang indah ini jika anda ragu-ragu. Namun, melihat dari laut pemandangan taman batu yang lengkap akan menambahkan lagi sensasi mengujakan apabila ia direalisasikan.

3. Bersiar-siar di Kampung

Perkampungan nelayan akan membawa anda merasai sedikit bau hanyir ikan yang diniagakan. Ini boleh menjadi pengalaman baru bagi mereka yang tinggal jauh dari kawasan pantai.

Cabar diri anda untuk berjalan melalui kampung yang menempatkan taman yang indah ini. Dalam aktiviti harian penduduk, pokok-pokok yang tumbuh di tepi jalan, keseronokan kanak-kanak bermain, dan banyak lagi.

Kemudahan Terdapat di Kawasan Pelancongan

Kemudahan Taman Batu Alif Natuna
Kredit Gambar: Peta Google Yulianus Ladung

Terdapat penginapan untuk disewa apabila anda berasa ingin menghabiskan hari yang lebih lama di Alif Stone Park. Bentuknya ringkas dan kadangkala hanya bergantung pada bahan kayu. Walau bagaimanapun, pengalaman masa lapang anda yang dijanjikan boleh dibayar dengan hebat.

Gerai makan pun ada di kawasan cantik ni kalau nak kenyang perut. Cari makanan kebangsaan mengikut citarasa anda, atau cuba rasai menu tempatan yang mungkin ditawarkan oleh vendor. Perjalanan ke Natuna Regency seharusnya menambah pengalaman rasa dalam hidup anda.

Tunggangan hiburan seperti sewa bot juga boleh didapati apabila anda mencarinya. Cuba menerokai laut bersama nelayan sambil melihat koleksi granit dari jauh. Ia pasti boleh membuat mood meningkat, tidak kira betapa panasnya matahari.

Taman Batu Alif akan membawa anda mengembara ke taman yang sangat unik. Di sepanjang lautan, melangkah di antara batu granit berusia ratusan tahun. Cubalah sekurang-kurangnya sekali dalam hidup anda untuk meneroka panorama Kabupaten Natuna yang terkenal di dunia.

See also  Potret Tissa Biani Menampakkan Rambut Barunya, Netizen: Makin Cantik

Leave a Comment

Partners : oktee.com | koksti.com | jawaban.live | Grahadi-bali.net | Yabram.com