Penataran Agung Lempuyang Temple, Historical Tour with Natural Panorama in Karangasem

Penataran Agung Lempuyang Temple, Historical Tour with Natural Panorama in Karangasem
,

Harga tiket: IDR 50,000, Waktu operasi: 06.00-19.00 WIB, alamat: Jl. Kuil Telaga Mas Lempuyang, Tri Buana, Kec. Abang, Kab. Karangasem, Bali; Folder: Semak Lokasi

Indonesia kaya dengan kepelbagaian budaya yang diwakili oleh bangunan kuno yang mempunyai nilai sejarah yang tersebar di seluruh Indonesia. Salah satu pulau yang dikenali sebagai pulau dengan budayanya yang tersendiri ialah Pulau Bali, Karangasem. Di Bali sendiri terdapat banyak kuil bersejarah, salah satunya adalah Kuil Penataran Agung Lempuyang.

Budaya Bali nampaknya telah sebati dengan penduduk asli Bali. Berbeza dengan wilayah lain di Indonesia, budaya di Bali sangat ketara apabila pelancong menjejakkan kaki ke pulau itu buat kali pertama. Malah di Lapangan Terbang Ngurah Rai, budaya Bali sudah terserlah dengan ciri-ciri tertentu.

Lebih-lebih lagi apabila pelancong melawat kuil ini. Nuansa yang dipersembahkan pastinya sangat berbeza dengan tarikan pelancong lain kerana kuil merupakan tempat ibadat penganut Hindu. Malah, mengunjunginya diwajibkan memakai pakaian tradisional walaupun tujuannya bukan untuk beribadat tetapi hanya untuk bermusafir.

The Attraction of Penataran Agung Lempuyang Temple

The Attraction of Penataran Agung Lempuyang Temple
Kredit Imej: Idealisme Kehidupan Peta Google

1. Mempunyai Beribu-ribu Anak Tangga ke Puncak Gunung

Kuil di kawasan Bali ini mempunyai lebih kurang 1,700 anak tangga yang mesti dipanjat oleh pelancong untuk sampai ke puncak gunung. Trekking perjalanan menaiki tangga menjadi pengalaman menarik bagi pelancong yang suka mendaki. Pura Penataran Agung Lempuyang merupakan candi pertama di Banjar Purwa Ayu.

Jika pelancong ingin sampai ke puncak gunung, pelancong boleh naik dengan menaiki ribuan anak tangga untuk tiba di Pura Madya. Selepas itu, perjalanan diteruskan lagi selama berpuluh-puluh minit sehingga anda sampai ke puncak. Setibanya di puncak, pelancong akan mendapati kewujudan candi Lempuyang Luhur.

2. Termasuk dalam Senarai Kuil Sad Kahyangan di Bali

Bali mempunyai banyak kuil Hindu dengan fungsi yang berbeza. Kuil di Bali terbahagi kepada 3 kumpulan iaitu Kuil Sad Kahyangan, Kuil Dang Kahyangan, dan Kuil Kahyangan Jagat. Pura Penataran Agung Lempuyang adalah Pura Sad Kahyangan yang fungsinya sebagai tempat pemujaan Ida Hyang Iswara.

Lokasi kuil adalah di sebelah timur yang mempunyai simbol putih. Ida Hyang Iswara adalah pembimbing rohani, pembawa dharma, dan penegak kebenaran. Kuil ini juga merupakan tempat Ida Hatara Hyang Gni Jaya di mana dia melakukan samadi, yoga dan tapa untuk mencapai kesempurnaan dalaman.

3. Pintu masuk utama berbentuk pintu pagar

Pintu masuk utama ke Kuil Penataran Agung Lempuyang adalah pintu gerbang. Pelancong dan penduduk tempatan yang beragama Hindu akan melalui pintu gerbang tersebut apabila memasuki kawasan kuil. Selain sebagai pintu masuk, pintu gerbang ini juga berfungsi sebagai tempat bergambar.

Terdapat perkhidmatan bergambar yang sedia mengambil gambar pelancong yang ingin merakamkan momen di hadapan pintu gerbang kuil menggunakan kamera yang canggih. Namun, setiap hari keramat bagi agama Hindu berlaku seperti odalan atau pujawali, hari bulan purnama, cuti Kuningan, galungan, aktiviti bergambar dihentikan sementara.

Alamat dan Laluan ke Lokasi

Alamat Kuil Penataran Agung Lempuyang
Kredit Imej: Peta Google Wilsen Tjhung

Lokasi candi tersebut berada di kawasan Karangasem, tepatnya di kaki Gunung Lempuyang. Panorama semula jadinya sangat instagenik sehingga menjadi destinasi pelancongan yang menarik di Bali. Pelancong boleh mengakses lokasi kuil menggunakan bas pelancongan atau kereta. Perjalanan ke lokasi agak berliku dan menanjak.

Setibanya di perkarangan utama Kuil Penataran Agung Lempuyang, pelancong akan diarahkan ke kawasan parkir utama yang luas. Kawasan parkir boleh memuatkan sehingga berpuluh-puluh bas pelancong dan kereta. Terdapat kenderaan ulang-alik yang disediakan oleh masyarakat setempat.

Pelancong yang suka mendaki boleh mengenali lebih lanjut tentang budaya Bali dan bergaul dengan alam semula jadi melalui trekking dan mendaki ke Kuil Lempuyang Luhur. Perjalanan ke puncak gunung memerlukan stamina yang kuat untuk dapat menaiki ribuan anak tangga ke puncak. Perjalanan mendaki mengambil masa lebih kurang 2 jam.

Harga Tiket Masuk Destinasi Agama

Tiket Candi Penataran Agung Lempuyang
Kredit Imej: Bot Tiket Peta Google

Untuk memasuki kawasan kuil, pelancong domestik dikehendaki membayar tiket masuk sebanyak Ro 50,000 seorang. Manakala bagi pelancong asing, tiket masuk adalah IDR 100,000 seorang. Pelancong yang memerlukan perkhidmatan ulang-alik atau ulang-alik dari tempat letak kereta ke lokasi perlu membayar IDR 25,000 setiap orang untuk satu perjalanan.

Bagi pelancong yang ingin bergambar di hadapan pintu gerbang kuil, cuba datang sebelum matahari terbit. Tetapi apa yang anda perlu tahu, barisan di hadapan pintu gerbang Kuil Penataran Agung Lempuyang sangat sesak. Jadi pelancong perlu bersabar dalam barisan untuk dapat mengambil gambar di tempat kegemaran pelancong ini.

Aktiviti Menarik di Kuil Penataran Agung Lempuyang

Aktiviti Candi Penataran Agung Lempuyang
Kredit Imej: Peta Google Jiří Jansa

1. Saksikan Majlis Piodalan

Disebabkan ia merupakan kuil yang aktif untuk pemujaan Hindu, maka tidak hairanlah sering diadakan upacara adat, salah satunya ialah upacara Piodalan. Upacara ini biasanya dihadiri oleh pegawai-pegawai penting kerajaan seperti Pemangku Raja dan pemimpin-pemimpin kerajaan daerah Buleleng.

Ketika para pelancong berada di kawasan Kuil Penataran Agung Lempuyang ketika upacara Piodalan diadakan, para pelancong diharapkan tenang dan tidak mengganggu perarakan upacara. Semestinya peluang menyertai majlis Piodalan amat memalukan jika terlepas.

2. Memburu Foto

Setiap pelancong sama ada pelancong dalam dan luar negara wajib memakai pakaian tradisional ketika memasuki kawasan kuil. Ini bertujuan supaya pakaian pelancong kelihatan sopan dan menghormati tempat ibadat Hindu.

Peluang berpakaian ala Bali boleh digunakan untuk bergambar di sekitar bangunan kuil. Berbeza dengan candi lain yang hanya diwajibkan memakai kain sarung Bali yang dililit di pinggang. Di Kuil Penataran Agung Lempuyang, pelancong mesti berpakaian ala Bali.

3. Berjalan-jalan Sambil Mendengar Pemandu Pelancong Bercerita Sejarah

Apabila memasuki kawasan kuil, rombongan pelancong akan diiringi oleh pemandu pelancong yang bersedia membawa mereka bersiar-siar di kawasan kuil. Pemandu pelancong akan menjemput pelancong untuk melawat setiap tempat bangunan di kawasan kuil.

Pemandu pelancong akan memberitahu anda setiap perincian tentang sejarah kuil sejak ia diasaskan, siapa watak di dalamnya, hingga sejarah bangunan dan peninggalan sejarah di kuil. Para pelancong juga bebas bertanya apa sahaja tentang sejarah kuil ini.

Aktiviti Lain Kuil Penataran Agung Lempuyang
Kredit Gambar: Peta Google Putu Ririn Andreani

4. Beribadah dan Berdoa

Tidak jarang pelancong Hindu datang mengunjungi Kuil Penataran Agung Lempuyang untuk beribadat dan berdoa. Ini kerana mendengar sejarah candi ini bahawa candi tersebut merupakan tempat ibadat penganut Hindu yang dilalui sebelum tiba di Candi Penataran Luhur.

Orang yang beragama Hindu dipanggil ‘pamedak’. Bukan hanya satu dua pamedak yang memohon untuk dikurniakan zuriat semasa berada di kuil ini dan akhirnya mendapat zuriat. Sebab itu kuil ini merupakan tempat ibadat yang suci dan sangat terjaga.

5. Melihat Matahari Terbenam

Dari kuil ini, pelancong boleh melihat keindahan alam matahari terbenam, dan Gunung Agung, walaupun Gunung Agung meletus, ia akan kelihatan jelas dari kuil ini kerana ia betul-betul bertentangan dengan pintu gerbang kuil. Gabungan pemandangan semula jadi menjadi detik istimewa apabila mengambil gambar pada waktu matahari terbenam.

Terdapat banyak foto cantik yang beredar di media sosial, terdapat pantulan langit dan pintu gerbang sehingga menambahkan kesan dramatik pada foto tersebut, seolah-olah ada genangan air di sekeliling pintu gerbang. Gambar akan menjadi lebih cantik apabila memasuki saat matahari terbenam.

Melancong ke pulau Bali bukan sahaja terhad di kawasan pantai, malah pelancong juga boleh mencuba mengunjungi destinasi pelancongan lain seperti Kuil Penataran Agung Lempuyang. Bali sendiri mempunyai banyak kuil yang menyimpan kisah-kisah sejarah agar pelancong akan mendapat pandangan baru apabila mengunjungi kuil ini.

See also  Setiausaha Agung PAN Kemukakan 14 Soalan berkaitan Kes Fitnah Peguam Ade Armando

Leave a Comment

Partners : oktee.com | koksti.com | jawaban.live | Grahadi-bali.net | Yabram.com