Pantai Marin Polewali Mandar, Menikmati Keindahan Pantai Sambil Berkulinari

Pantai Marin Polewali Mandar, Menikmati Keindahan Pantai Sambil Berkulinari
,

Pantai Marin Polewali Mandar, Menikmati Keindahan Pantai Sambil Berkulinari

Harga tiket: percuma, Waktu operasi: 24 jam, Alamat: Ds. Mammi, Daerah. Binuang, Kab. Polewali Mandar, Sulawesi Barat; folder: Semak Lokasi

Pantai Bahari di Polewali Mandar merupakan tempat rekreasi yang tidak pernah kosong. Objek ini memang menyediakan pantai yang begitu bersih. Pelancong sentiasa ingin kembali ke sana semula selepas cuti kerana air laut dan pasirnya sangat cantik. Pantai juga kelihatan sentiasa bersih.

Menikmati waktu melawat bersama saudara mara adalah kegemaran pengunjung. Setiap kali anda melihat Pantai Bahari anda boleh berasa lebih tenang. Lebih-lebih lagi bunyi ombak memberi kesan nyaman ketika bersantai.

Angin sepoi-sepoi dari kawasan pantai juga menjadi buruan pelancong. Anda boleh berjoging atau berjalan-jalan untuk merasai hembusan udara. Selain itu, memilih tempat untuk bergambar tentunya tidak boleh dilupakan. Pastikan anda telah mengambil gambar objek dari latar belakang yang berbeza untuk dikumpulkan semasa menjejakkan kaki di lawatan.

Tarikan Pantai Maritim

Tarikan Pelancongan Pantai Marin
Kredit Gambar: Peta Google Rizki kekal

1. Ombak Tidak Ganas

Pantai Bahari dijaga khas oleh pengurus dan di kawasan itu terdapat ombak laut yang begitu tenang. Pada air pasang hampir tidak pernah mempunyai ombak tinggi. Pelancong yang bercuti ke pantai ini boleh berenang di pantai. Selain itu, memancing di sekitar destinasi juga boleh dilakukan kerana ombak laut yang menyokong.

2. Tempat Masakan

Destinasi indah ini menyediakan tanah khas untuk peniaga masakan. Di hamparan pasir, terdapat beberapa gerai dengan payung berwarna-warni. Kiosk ini menjual makanan yang diperlukan oleh pengembara apabila mereka berasa lapar. Duduk di gazebo yang indah juga terasa menyenangkan, terutamanya kerana tempat ini membawa kepada pemandangan panorama laut.

3. Jambatan Luas

Pantai Bahari pernah digunakan sebagai pelabuhan di mana kapal mengangkut hasil pertanian. Kemudian diuruskan sebagai pelancongan semula jadi yang mempunyai keindahan. Sejak pertama bangunan ini tidak diubah termasuk jambatan di tengah pantai. Tempat ini sememangnya menjadi kegemaran kerana kejernihan Laut Polewali dapat dinikmati dari jambatan.

Alamat dan Laluan ke Lokasi

Lokasi Pelancongan Pantai Marin
Kredit Imej: Peta Google Desy Mansyur 17

Pantai Bahari terletak betul-betul di kawasan Dusun Mammi, Polewali Mandar, Sulawesi Barat. Pengembara yang mengembara jauh dari luar bandar akan diberi ganjaran dengan keindahan tarikan pelancong. Tetamu lebih kerap membawa kenderaan sendiri daripada menaiki pengangkutan awam. Biasanya lawatan ke destinasi marin ini lebih ramai pada hujung minggu.

Jalan Poros Majene Mamuju sememangnya laluan paling biasa yang mudah dicapai. Tenang saja, pengurus telah cuba menambah baik akses jalan supaya pengembara tidak merasa sukar. Teruskan ke kawasan Daerah Polewali sehingga masuk ke Jalan H Andi Depu. Selepas lebih kurang 1 km membelok ke arah Jalan Bahari, kesibukan kota akan menjadi panorama utama.

Pelancong asing yang datang ke Pantai Polewali biasanya mengupah khidmat pemandu pelancong. Begitu juga, pengembara yang baru pertama kali bercuti, juga boleh menggunakan perkhidmatan ini. Memandu melalui kawasan Polewali untuk mencari pantai tidak akan membiarkan anda bosan. Lebih-lebih lagi, setiap laluan memberikan keindahan dalam bentuk taman, sawah, hingga ke penempatan.

Harga Tiket Masuk Pantai Laut

Tiket Masuk di Pantai Bahari
Kredit Gambar: Peta Google Hardiyanti Yunus

Pantai Bahari sememangnya dibuka secara percuma kepada semua pelancong yang ingin berkunjung ke sana. Tiada tiket masuk khas supaya semua orang boleh singgah ke pantai tanpa rasa takut dengan bayaran yang mahal. Biasanya ada sewa permainan air yang mempunyai pilihan kadar. Pelancong boleh mencuba jet ski untuk bayaran sewa yang murah.

Pantai ini memang terkenal sebagai pusat kulinari kerana banyak kerusi yang tersusun rapi. Menyewa tempat duduk sambil makan biasanya memerlukan bajet sekitar Rp 15,000 hingga Rp 50,000. Kerusi yang telah dilengkapi dengan payung sesuai untuk berkumpulan. Semasa duduk anda tidak akan merasai bahang panas matahari yang terik di siang hari.

Anggaran harga untuk menggunakan tempat letak kereta juga tidak mengeringkan poket. Empat roda seperti bas dan kereta pengunjung diketahui berharga Rp 5,000. Sementara itu, motosikal awam ditarik untuk parkir dengan hanya Rp 2,000 untuk sehari penuh. Jika anda memerlukan cenderahati istimewa dari Pantai Bahari, anda boleh menyediakan lebih banyak kos semasa lawatan anda.

Aktiviti Menarik untuk Dilakukan di Pantai Marin

Aktiviti Menarik di Pantai Marin
Kredit Imej: Peta Google Sophie Lepeletier

1. Melihat Matahari Terbenam

Pantai Bahari menawarkan beberapa gazebo di pesisir pantai yang masih terdapat di kawasan tersebut. Gazebo selalu digunakan untuk melihat keindahan matahari terbenam. Memburu fenomena ini sememangnya sesuai dilakukan di sekitar pantai kerana ia sangat mempesonakan. Pelancong memerlukan kunjungan yang lebih lama jika mereka ingin menikmati matahari terbenam.

2. Bermain di Kawasan Pasir

Kawasan pasir pantai adalah tempat pertama yang dilihat oleh pengembara semasa menjejakkan kaki dalam lawatan ini. Kelembutan kawasan pasir adalah salah satu keunikannya. Tetamu di atas pasir dinasihatkan untuk membawa beberapa permainan. Lakukan aktiviti berjemur ke bola tampar pantai yang boleh memberikan keseronokan semasa cuti.

3. Berenang

Bagi pengembara yang gemar bermain air, pasti mereka akan seronok apabila berenang di pantai hits ini. Ombak pelancong tenang dan tidak pernah deras walaupun pada siang hari mengalami air pasang. Anda boleh menggunakan pelampung yang telah disewa oleh pengurus untuk berenang. Bagaimanapun, pengunjung juga tidak boleh memakai jaket keselamatan selagi tidak berenang ke tengah.

4. Tangkap Momen

Detik-detik indah di pantai yang telah diperolehi sepanjang cuti itu menarik untuk dirakamkan melalui tangkapan kamera. Bermain apa sahaja di Pantai Bahari membuatkan tetamu ingin mengabadikan detik tersebut. Tempat-tempat di sekitar tarikan semula jadi sememangnya pelbagai, terutamanya kebersihan pasir. Bukan itu sahaja, air laut yang sudah berwarna biru semula jadi itu juga akan memberi kesan foto semula jadi.

Kemudahan Terdapat di Kawasan Pantai

Kemudahan di Kawasan Pantai
Kredit Imej: Peta Google Meldi Chaniko

Pantai Bahari termasuk lawatan indah yang menawarkan kemudahan awam. Biasanya pada hari-hari tertentu kelihatan bot yang berhenti di pantai. Kemudian ada bot yang sengaja disediakan kepada orang ramai jika anda ingin menyewanya semasa bercuti. Setiap kawasan pantai mempunyai tandas awam yang menyediakan bilik bersih.

Gazebo yang sentiasa dicari berbaris di bahagian kawasan pantai pasir putih ini. Tidak jauh dari situ, terdapat gerai makan disediakan untuk tetamu destinasi. Pusat membeli cenderahati juga dikenali berhampiran dengan kiosk, pengembara yang ke pantai pastinya dapat merasa puas membeli-belah. Tempat pemujaan tetamu telah disediakan secara minimalis.

Pengunjung juga boleh menggunakan kemudahan parkir awam. Pelbagai kenderaan pelancong boleh diletakkan di bahagian tanah ini. Anda boleh membawa pelampung dan permainan pasir dari rumah kerana ia jarang disewa. Tapak perkhemahan juga telah menjadi kemudahan pelengkap yang sentiasa diselenggara dengan baik.

Itulah beberapa perkara berkaitan Pantai Marin di Polewali Mandar yang boleh memberi kesan kunjungan yang mengujakan. Tanah yang telah dibangunkan untuk dijadikan kawasan rekreasi sememangnya menarik perhatian. Di sana anda boleh bermain air, pasir, dan permainan memburu. Jangan lupa selalu jemput saudara mara supaya tak rasa keseorangan bila datang ke sana.

See also  Pantai Drini, Tempat Seronok Bermain Berkanu di Gunung Kidul

Leave a Comment

Partners : oktee.com | koksti.com | jawaban.live | Grahadi-bali.net | Yabram.com