Kolam Air Panas Cipanas, Pesona Kolam Mandi Semulajadi Eksotik di Garut

Kolam Air Panas Cipanas, Pesona Kolam Mandi Semulajadi Eksotik di Garut
,

Harga tiket: IDR 20,000, Waktu operasi: 24 jam, Alamat: Jl. Raya Cipanas No.16, Pananjung, Kec. Tarogong Kaler, Kab. Garut, Jawa Barat; folder: Semak Lokasi

Anda yang pernah berkunjung ke Kota Garut, Jawa Barat pastinya sudah biasa dengan salah satu kawasan pelancongan popular iaitu Kolam Air Panas Cipanas. Lokasi tempat pelancongan ini mudah dan dekat untuk dikunjungi oleh pelancong. Dengan berkunjung dan bermandi-manda di tempat ini, pastinya akan menyegarkan badan.

Segala kepenatan aktiviti harian anda semasa bekerja akan hilang serta-merta. Justeru, tidak perlu ragu-ragu untuk segera mengunjungi kolam air panas di Kota Garut. Terdapat begitu banyak tarikan yang ditawarkan oleh tempat ini. Berendam dan berehat akan membuatkan badan anda berasa segar dan dapat menjalankan aktiviti semula.

Oleh itu, apabila tiba hari raya, ajaklah keluarga, saudara mara atau sahabat handai untuk mandi dan mandi di tempat ini. Rasa airnya sangat menyegarkan, seakan-akan meresap ke dalam pori-pori kulit. Pulang dari tempat ini dijamin anda akan berasa sangat segar dan bertenaga.

Tarikan Mata Air Panas Cipanas

Tarikan Mata Air Panas Cipanas
Kredit Imej: Peta Google Evan Rizki Reinaldy

1. Sumber Air dari Geyser

Tarikan utama yang ditawarkan oleh Kolam Air Panas Cipanas ialah air di situ bersumberkan mata air panas. Air panasnya memang keluar terus dari kerak bumi dan tentunya itulah yang membezakan tempat ini dengan mata air panas lain di Kota Garut.

Sejak awal, masyarakat setempat menjumpai air panas ini dan mula menggunakannya dan mereka mengumpul batu di celah tersebut sehingga air yang keluar terpancut ke atas. Letupannya memang agak tinggi, mencecah 3 meter. Pemandangannya pastinya antara yang unik tentang mandian yang satu ini.

Oleh itu, bagi anda yang kebetulan mencari tempat pelancongan untuk mandi dan berendam, kolam air panas di Bandaraya Garut amat digalakkan.

2. Pelbagai Jenis Kolam

Tarikan seterusnya ialah Kolam Air Panas Cipanas yang mempunyai pelbagai jenis kolam yang disediakan. Kolam itu termasuk Banyu Alam, Firman Alam dan Tirta Angga. Setiap kolam yang disediakan oleh tempat tersebut mempunyai keunikan tersendiri.

Kolam sabda asli mempunyai kemudahan berupa taman permainan yang sangat sesuai untuk pengunjung yang kebetulan membawa anak-anak. Bagi kanak-kanak yang berkunjung ke kolam rawatan, mereka boleh mencuba Kolam Tirta Gangga yang terletak di kawasan mandian.

Apabila melihat kolam air panas yang membuak-buak sehingga ketinggian 3 meter, sudah tentu sesiapa sahaja akan berasa tergoda untuk mencampakkan diri terus ke dalam sungai. Di sini, pengunjung juga boleh menyewa kolam kecil atau bilik khas, supaya mandi akan menjadi lebih memuaskan.

3. Air Panas Ada Kebaikan

Oleh kerana air di kolam Kolam Air Panas Cipanas berasal dari mata air panas, air tersebut mempunyai kandungan mineral yang tinggi. Tidak sedikit orang yang percaya bahawa mandi dan mandi di tempat ini akan sangat bermanfaat untuk menyembuhkan pelbagai penyakit.

Beberapa penyakit yang dipercayai boleh sembuh apabila pengunjung mandi ialah penyakit kulit, reumatik, sakit kepala, insomnia, stress, jerawat, peredaran darah yang lemah, keletihan, detoksifikasi, sakit-sakit dan kolesterol. Bagi pengunjung yang sengaja datang ke tempat tersebut untuk mendapatkan rawatan, kolam khas telah disediakan.

Disebabkan ia digunakan sebagai kawasan rawatan, maka kebersihan di tapak pelancongan sangat terjaga. Anda boleh segera mencuba kebaikan air panas dan keselesaan yang ditawarkannya.

Alamat dan Laluan ke Lokasi

Alamat Mata Air Panas Cipanas
Kredit Imej: Peta Google Elisa Dwi Novianti

Berendam dan mandi di Kolam Air Panas Cipanas sememangnya menarik untuk dicuba lebih-lebih lagi dengan pelbagai khasiat yang diyakini. Bagi anda yang sangat menggemari pelancongan dalam bentuk mandian, maka tidak salah untuk segera datang ke tempat ini.

Lokasi tepatnya ialah Kota Garut, Jawa Barat. Anda boleh menggunakan Peta Google untuk mencari laluan terbaik. Akses ke tempat ini agak mudah, justeru tidak perlu teragak-agak untuk segera meluncur dan datang ke tempat tersebut.

Tarikan Harga Tiket Masuk

Tiket Air Panas Cipanas
Kredit Gambar: Peta Google Zahruddin Husain Syakur

Waktu buka untuk kawasan pelancongan Air Panas Cipanas adalah 24 jam sehari. Anda boleh datang ke tempat tersebut dengan bayaran tiket IDR 20,000 seorang. Walau bagaimanapun, sila ambil perhatian, bayaran tiket adalah untuk pelawat dewasa. Bagi kanak-kanak pula, pengunjung hanya akan dikenakan bayaran Rp15,000.

Bagi yang ingin mandi akan dikenakan bayaran lagi iaitu IDR 30,000 untuk setiap bilik berkapasiti 2 orang. Jika anda memilih untuk berenang di sini, anda akan menemui kolam dengan keluasan yang cukup luas. Manakala bagi mereka yang ingin berendam, kawasan peribadi yang kecil disediakan.

Aktiviti Menarik untuk Dilakukan di Cipanas Baths

Aktiviti Kolam Air Panas Cipanas
Kredit Gambar: Peta Google Nasrul Maulana

1. Selfie di Jambatan Gantung

Jangan lupa berswafoto di jambatan gantung semasa di Mandian Cipanas. Jambatan gantung adalah jambatan yang menjadi tempat bergambar terbaik dan kegemaran di Mata Air Panas Cipanas. Bagi yang tidak takut dengan ketinggian, tidak salah mencuba untuk berada di kawasan jambatan gantung untuk bergambar.

2. Berendam di kolam teres

Air panas di kawasan pelancongan itu mengalir melalui kontur yang sedikit landai. Atas sebab ini, pengurus pelancongan mengambil inisiatif dengan membuat langkah supaya aliran air menjadi air terjun.

Air terjun itu sendiri tidak terlalu besar dan mengalir ke dalam kolam di kawasan bawah. Dengan langkah-langkah ini, 3 kolam dicipta dengan kedalaman purata 50 cm hingga 70 cm. Atas sebab ini, kolam mata air panas dianggap sangat selamat untuk semua peringkat umur.

3. Menikmati Persekitaran

Kolam mandi di situ terletak di tengah-tengah kawasan ladang milik masyarakat setempat. Walaupun tidak jauh dari kawasan lebuh raya, tempat ini boleh diakses melalui kawasan perumahan.

Namun walaupun lokasinya tersembunyi di kawasan pepohonan yang lebat, namun lokasi tempat tersebut berada di bahagian bawah dan diapit oleh kawasan berbukit. Untuk kawasan parkir, pengunjung perlu berjalan kaki untuk sampai ke lokasi Kolam Air Panas Cipanas. Tapi jangan risau, sebab perjalanan tak rasa penat langsung.

Jalan yang akan dilalui adalah laluan pejalan kaki, tetapi pemandangan di sekelilingnya berupa pokok-pokok hijau yang akan membuatkan anda berasa begitu terhibur. Selain itu, sepanjang perjalanan anda akan menemui papan dengan tulisan lucu, sekali gus membuatkan pelancong berasa teruja untuk meneruskan perjalanan.

Tanaman hiasan juga semakin mencantikkan laluan. Oleh itu, tidak perlu teragak-agak untuk mengabadikan momen ketika di jalanan. Lebih baik pilih waktu cuaca cerah, sebab bila hujan, jalan agak sukar untuk dilalui.

Kemudahan Terdapat di Kawasan Pelancongan

Kemudahan Kolam Air Panas Cipanas
Kredit Gambar: Peta Google Yudi Wahyudi

Kolam Air Panas Cipanas merupakan salah satu tarikan pelancong yang popular untuk dijadikan tempat beriadah dan juga tempat rawatan. Di kawasan pelancongan ini nanti anda akan dapati beberapa kemudahan yang sangat menyokong pengunjung yang datang.

Salah satu kemudahan yang unik ialah di tempat ini telah disediakan bilik khas untuk pelancong yang ingin berendam. Bilik khas ini biasanya akan digunakan oleh mereka yang bertujuan untuk berendam untuk rawatan. Kemudahan lain yang disediakan ialah kawasan parkir kenderaan beroda empat dan dua.

Bagi mereka yang ingin merasai makanan khas kawasan Garut, terdapat juga gerai-gerai yang disediakan dengan pelbagai menu yang lazat. Begitu juga untuk tandas, pengurus pelancongan telah menyediakan tandas bersih yang boleh digunakan secara percuma.

Kolam Air Panas Cipanas amat disyorkan untuk anda kunjungi. Terutama bagi anda yang kini mengadu pelbagai jenis penyakit, anda boleh mencuba rawatan dengan merendam air yang datang terus dari glasier. Selain itu, anda juga boleh berehat bersama keluarga atau rakan-rakan anda.

See also  Curug Ibu Pelangi, Air Terjun Terbaik di Majalengka

Leave a Comment

Partners : oktee.com | koksti.com | jawaban.live | Grahadi-bali.net | Yabram.com