Kem Black Lava, Tempat Perkhemahan Menarik dengan Pemandangan Alam Semulajadi yang Menakjubkan di Bangli

Kem Black Lava, Tempat Perkhemahan Menarik dengan Pemandangan Alam Semulajadi yang Menakjubkan di Bangli
,

Harga tiket: percuma, Waktu operasi: 24 jam, Alamat: Kampung Batur Tengah, Batur Tengah, Kec. Kintamani, Kab. Bangli, Bali; Folder: Semak Lokasi

Tarikan pelancong adalah destinasi percutian kegemaran pelancong pada hujung minggu dan cuti kebangsaan. Meneroka tarikan pelancong di sesuatu kawasan di Indonesia tidak boleh dilakukan sehari dua sahaja. Oleh itu, pelancong memerlukan tempat penginapan yang selesa untuk bermalam. Contohnya, di Bali terdapat Kem Lava Hitam yang glamping.

Glamping ialah singkatan daripada glamorous camping yang memberikan suasana perkhemahan, tetapi tidak seperti khemah biasa di dalam khemah. Glamping di Bali bukan sahaja tempat tinggal, tetapi juga tempat pelancongan yang menarik untuk pelancong. Tidak hairanlah glamping unik ini sering dikunjungi pelancong.

Suasana yang dihidangkan dari Kem Black Lava tentunya berbeza dengan perkhemahan dengan mendirikan khemah biasa. Di sana pelancong boleh memanfaatkan pelbagai kemudahan yang telah disediakan oleh pihak pengurus. Ia berbeza dengan khemah biasa di mana pelancong terpaksa membawa pelbagai keperluan pada waktu malam di khemah yang didirikan.

Tarikan Kem Black Lava

Tarikan Kem Black Lava Bangli
Kredit Gambar: Peta Google Rizal Sopo

1. Pemandangan Alam Yang Dipersembahkan Tidak Terkalahkan

Bukan rahsia lagi bahawa Bali mempunyai pelbagai tarikan pelancong dengan nuansa semula jadi dengan pemandangan yang menakjubkan. Antara satu tempat pelancongan dengan tarikan pelancong yang lain mempunyai landskap yang berbeza sehingga Bali tidak menghalang kedatangan pelancong baik pelancong domestik mahupun asing.

Dengan mengunjungi Kem Lava Hitam, pelancong dapat melihat langsung Gunung Batur. Pemandangan yang dipersembahkan benar-benar membuatkan minda berehat sehingga tempat pelancongan ini sesuai untuk pelancong yang memerlukan tempat untuk melepas lelah dari kepenatan fikiran seharian.

Selain pemandangan Gunung Batur, pelancong juga boleh menyaksikan panorama matahari terbit atau matahari terbit yang begitu indah dan mempesonakan. Menariknya, panorama itu dapat dilihat setiap hari. Ini kerana lokasi glamping adalah di kawasan Bukit Payang.

2. Mempunyai Konsep Bilik Yang Unik

Mengunjungi tempat-tempat pelancongan ini tidak akan membuatkan pelancong kecewa kerana selain menampilkan pemandangan alam yang indah, konsep yang dibawakan secara glamping cukup unik. Konsep bilik glamping boleh dilihat dari dalaman dan perabot di dalamnya. Konsepnya ‘cerita tentang khemah bawang & kentang’.

Jika diterjemahkan, Black Lava Camp membawa konsep khemah mewah yang menceritakan tentang bawang dan kentang. Makna ini dizahirkan dalam bentuk khemah yang serupa dengan bentuk bawang dan kentang. Bahagian dalam dan perabot dalam glamping sangat bagus dan instagramable untuk dijadikan latar belakang foto.

Harga bilik berbeza bergantung pada jenis bilik yang dipilih oleh pelancong. Di glamping tersebut terdapat 14 kem dan 2 suite yang sesuai digunakan sebagai pejabat dan tempat berkumpul keluarga.

3. Menawarkan Aktiviti Menarik untuk Pelancong

Black Lava Camp menawarkan aktiviti menarik kepada pelancong berupa Gunung Batur Trekking dimana aktiviti ini merupakan aktiviti trekking ke puncak Gunung Batur. Pengurus memasukkan aktiviti ini dalam pakej pelancongan.

Aktiviti trekking bermula jam 03.30 WITA. Pelancong memerlukan lebih kurang dua jam dari lokasi glamping untuk sampai ke puncak Gunung Batur. Panorama matahari terbit menjadi tarikan kegemaran setiap pengunjung kerana pelancong boleh menikmati matahari terbit dengan bebas dari puncak gunung.

Laluan trekking ke puncak gunung dianggap selamat untuk pelancong yang tidak pernah melakukan trekking ke puncak gunung sama sekali. Supaya pengalaman trekking ini akan menjadi pengalaman yang menarik dan menyeronokkan untuk pelancong.

Alamat dan Laluan ke Lokasi

Alamat Kem Black Lava Bangli
Kredit Gambar: Peta Google Umar Taufik Dado

Lokasi Kem Black Lava terletak di kawasan Kintamani, Bangli, tepatnya di Jalan Bukit Payang Nombor 88. Lokasi tarikan pelancong dengan pusat bandar iaitu Denpasar Bali agak jauh kerana jaraknya kira-kira 57.1 km. Dengan kata lain, perjalanan pelancong yang bertolak dari Denpasar Bali ke lokasi mengambil masa lebih kurang 1 jam 23 minit.

Sementara itu, pelancong dari luar bandar boleh bertolak dari lokasi Lapangan Terbang Antarabangsa I Gusti Ngurah Rai dengan menaiki kereta. Masa perjalanan dari lapangan terbang ke lokasi adalah lebih kurang 2 jam. Walaupun akses ke lokasi agak mencabar, beberapa jenis kereta boleh melalui akses ini dengan mudah.

Pengurus besar Kem Black Lava mempunyai akses yang agak melampau dengan jalan yang curam dan juga sedikit berlanggar. Ini kerana jalan ke lokasi tersebut bukan berasfalt. Pengurus menyediakan kemudahan dalam bentuk perkhidmatan ulang-alik untuk pelancong yang sukar untuk mengakses jalan ke lokasi.

Pasukan dari tempat pelancongan yang akan menyediakan perkhidmatan ulang-alik kepada pelancong menggunakan Toyota Hilux, Toyota Land Cruiser, Mitsubishi Pajero atau Toyota Fortuner. Tempat pengambilan pelancong adalah di Restoran Madu Sari dan Tegu Kopi. Kedua-dua lokasi itu juga boleh dijadikan tempat parkir kereta dan motosikal pelancong.

Kos Lawatan Kem Lava Hitam

Black Lava Camp Bangli . Tiket
Kredit Imej: Peta Google Kevin P. Anda

Waktu operasi Kem Black Lava adalah 24 jam untuk penyambut tetamu. Manakala masa daftar masuk ialah 02.00 WITA dan masa daftar keluar ialah 12.00 WITA. Tiada tiket masuk tetapi pelancong boleh memilih untuk tinggal di bilik jenis ini dengan melaraskan bajet.

Untuk jenis bilik Deluxe dengan kapasiti maksimum 4 orang kos adalah IDR 2,500,000 setiap malam. Bilik Onion Camp 1-2 dengan kapasiti maksimum 2 orang berharga IDR 750,000 semalam dan Onion Camp 4-5 dengan kapasiti maksimum 3 orang berharga IDR 500,000 semalam.

Terdapat juga bilik Potato Camp jenis 1-5 dengan kapasiti bilik maksimum 2 orang, kosnya adalah IDR 500,000 setiap malam. Bilik Potato Camp jenis 6-7 dengan kapasiti bilik maksimum 2 orang berharga IDR 700,000 semalam. Dan yang terakhir ialah Potato Camp 8-9 dengan kapasiti bilik maksimum 2 orang dan berharga IDR 1,000,000 semalam.

Aktiviti Menarik Dilakukan di Kem Black Lava

Kem Black Lava Bangli . Aktiviti
Kredit Gambar: Peta Google Heryanto Setiawan

1. Trekking ke puncak gunung

Kem Lava Hitam menyediakan aktiviti Trekking Gunung Batur yang boleh diikuti oleh setiap pengunjung. Aktiviti dijalankan bermula jam 03.30 WITA dengan menempuh perjalanan trekking lebih kurang 2 jam. Aktiviti ini sangat selamat untuk pelancong yang belum pernah melakukan trekking sebelum ini.

2. Memburu Matahari Terbit

Aktiviti trekking ke puncak Gunung Batur nampaknya memudahkan pengunjung yang gemar memburu matahari terbit. Panorama matahari terbit di tempat pelancongan ini sangat diingati kerana pelancong boleh mendapatkan pengalaman mendaki gunung dengan bonus mendapat saat matahari terbit yang sangat indah.

3. Nikmati Panorama Semulajadi

Black Lava Camp menjadi tempat kegemaran ramai pelancong kerana selain menginap di glamping berkonsepkan unik, pelancong juga boleh menikmati keindahan alam sekitar kawasan glamping ketika matahari terbit. Oleh itu, tempat pelancongan di Kintamani ini sesuai dikunjungi oleh keluarga mahupun bersama pasangan.

Kemudahan Terdapat di Kawasan Pelancongan

Kemudahan Kem Black Lava Bangli
Kredit Imej: Peta Google Seng Howat

Mengenai kemudahan, pengurus Kem Black Lava telah menyediakan pelbagai kemudahan yang mencukupi untuk pelancong yang berkunjung. Terdapat tempat letak kereta, akses wifi, tandas, soket, kedai cenderamata dan kedai bagasi.

Selain itu, penyewaan peralatan visual atau audio, ruang istirahat, perkhidmatan dobi, minuman alu-aluan, bar kolam infiniti dan perkhidmatan bilik juga disediakan. Semua kemudahan ini boleh digunakan oleh pelancong.

Untuk jenis kemudahan, ia bergantung pada jenis bilik yang dipilih. Semakin mahal harga sewa bilik semalam, semakin lengkap kemudahan yang diperolehi. Supaya pelancong boleh memilih bilik mengikut bajet mereka.

Kem Black Lava merupakan tempat pelancongan yang menarik di Kintamani dan menyediakan pelbagai kemudahan untuk pelancong. Pihak pengurusan turut menyediakan perkhidmatan ulang-alik kepada pelancong yang menghadapi kesukaran untuk mengakses jalan ke lokasi tersebut.

See also  Banyu Panas Palimanan, Pesona Mandian Semulajadi Super Jelas di Cirebon

Leave a Comment

Partners : oktee.com | koksti.com | jawaban.live | Grahadi-bali.net | Yabram.com