Gunung Kendang, Objek Pelancongan Alam dengan Panorama Matahari Terbenam di Bandung

Gunung Kendang, Objek Pelancongan Alam dengan Panorama Matahari Terbenam di Bandung
,

Harga tiket: percuma, Waktu operasi: 24 jam, Alamat: Mekarjaya, Kec. Sukaresmi, Kab. Garut, Jawa Barat; Folder: Semak Lokasi

Bagi sesetengah orang, mungkin gunung itu bukanlah destinasi pelancongan yang menyeronokkan untuk dikunjungi. Tapi lain pula dengan pencinta alam atau orang yang sangat sukakan aktiviti mendaki. Terdapat satu gunung di Jawa Barat yang tidak boleh dilewatkan iaitu Gunung Kendang.

Walaupun namanya tidak sepopular gunung-gunung lain di kalangan pendaki, kerana jalan masuknya sangat tertutup dan hanya laluan pejalan kaki, jadi masih jarang dilalui orang ramai. Ketidakpopularannya mungkin kerana proses pelesenan untuk memasukinya sangat sukar. Jadi bermakna tidak semua orang boleh mendakinya.

Lebih-lebih lagi Gunung Kendang termasuk dalam kawasan rizab alam semula jadi. Namun begitu, jika anda ingin mendaki gunung ini, hubungi sahaja Ketua Kampung Neglawangi. Kampung Neglawangi sendiri akan menjadi titik tolak bagi orang yang ingin mendaki ke puncak.

Tarikan Gunung Kendang

Tarikan Gunung Kendang
Kredit Gambar: Peta Google Nafi Anugrah Hermawan

1. Trek Penjejakan Mencabar

Tarikan pertama yang boleh anda temui semasa mendaki Gunung Kendang ialah laluan pengesanan yang mencabar. Bagi pencinta alam yang sukakan cabaran, denai hiking yang bakal dilalui boleh dianggap mencabar. Ia mengambil masa lebih kurang 5 jam untuk anda sampai ke puncak gunung.

Masa itu bukan kerana pendaki itu berjalan santai tetapi terlalu banyak halangan yang perlu dihadapi. Lagipun laluan semasa mendaki tidak begitu baik. Dengan penguasaan rumpai dan tanah berlumpur pada musim hujan, sukar bagi pendaki untuk sampai ke puncak gunung.

2. Pesona Alam yang Luar Biasa

Walaupun banyak cabaran yang mesti dilalui pengunjung ketika mendaki gunung di Jawa Barat ini, pesona alam yang ditawarkan sungguh luar biasa. Ini kerana alam itu masih sangat semula jadi dan belum mendapat campur tangan daripada manusia jahiliah seperti gunung-gunung lain. Inilah yang membuatkan pelancongan gunung nanti terasa seronok.

Selain itu, anda akan menemui tumbuhan rendang yang akan mendominasi sehingga kelihatan hijau dan menyegarkan. Tumbuhan rendang bukan sahaja terdapat di dalam hutan tetapi apabila melihat di lereng gunung. Anda akan melihat ladang teh sebagai pemandangan pertama apabila anda berada di destinasi pelancongan semula jadi ini.

3. Puncak Tertinggi di Bandung

Tahukah anda gunung ini merupakan puncak tertinggi di Bandung. Walaupun tidak popular di kalangan pendaki, ternyata Kendang merupakan gunung tertinggi di Bandung. Puncak tertinggi dianggarkan mencapai 2,610 mdpl. Bentuknya tidak begitu curam dan sedikit landai. Bentuk ini membuatkan perjalanan terasa panjang.

Walaupun begitu, anda akan menemui beberapa spot yang sangat sesuai untuk dijadikan tempat berehat. Di pos 1 pendaki perlu mengambil masa lebih kurang 1.5 jam. Jadi anda boleh berehat dengan memasang khemah di tempat ini. Umumnya kawasan ini dijadikan kawasan perkhemahan bagi mereka yang tidak begitu berminat untuk ke puncak.

Tarikan Milik Gunung Kendang
Kredit Gambar: Peta Google Andi Susandi Hendraprawira

4. Kehadiran Tumbuhan Hijau

Gunung tertinggi di Bandung ini diketahui mempunyai cukup banyak tumbuh-tumbuhan hijau. Kekayaan tumbuh-tumbuhan ini dapat dilihat daripada paku-pakis, lumut, cendawan sehinggalah kehadiran kantung semar di dalamnya.

Bukan itu sahaja, terdapat banyak tumbuhan liar dan pokok renek yang akan meliputi hampir semua kawasan hutan menjadikan laluan tidak begitu jelas. Jadi anda harus berhati-hati ketika mendaki gunung yang mencabar ini supaya tidak ada perkara yang berbahaya.

5. Kawah Manuk

Tahukah anda setiap gunung mempunyai kawah yang tersendiri, beginilah keadaannya. Kawah di Gunung Kendang dikenali sebagai Kawah Manuk yang mempunyai daya tarikan yang unik. Berbeza dengan kawah lain, di sini terdapat banyak tumbuhan liar yang akan menghiasi perjalanan anda.

Lokasi itu sendiri berada pada ketinggian kira-kira 2500 meter dari aras laut. Kawah ini termasuk dalam kategori savana kerana ia tidak lagi aktif. Keindahannya lebih terserlah apabila cuaca sejuk atau musim hujan tiba. Terdapat kabus nipis yang akan menutupi lembangan dengan keluasan lebih kurang 1 hektar. Inilah yang menjadikan pemandangan gunung lebih eksotik.

Alamat dan Laluan ke Lokasi

Alamat Gunung Kendang
Kredit Gambar: Peta Google Nafi Anugrah Hermawan

Gunung Kendang terletak di sempadan antara Daerah Kertasari dan Daerah Pasirwangi. Adapun basecampnya sendiri adalah di Desa Neglawangi, Kabupaten Bandung, Jawa Barat. Untuk bas yang tiba di titik permulaan pendakian, anda boleh menggunakan pengangkutan peribadi dari Bandung ke Pangalengan.

Gunung tertinggi di Bandung terletak kira-kira 25 km dari Pandeglang dengan masa perjalanan sekitar 1 jam. Sebenarnya, perjalanan anda bukanlah ketika anda ke basecamp yang merupakan titik permulaan pendakian tetapi apabila anda berada di basecamp kerana ia sangat mengujakan dan menyeronokkan.

Bagi penduduk yang datang dari luar Bandung boleh ke Pandeglang dahulu dan seterusnya meneruskan perjalanan semula ke kecamatan Kertasari. Jadi sila ke Kampung Neglawangi dengan menggunakan arah jalan yang sedia ada atau boleh juga menggunakan aplikasi Google Maps.

Kos Perjalanan ke Gunung Kendang

Kos Perjalanan ke Gunung Kendang
Kredit Gambar: Instagram Rangga Yudha Pradesa

Sehingga kini, tiada permit khas untuk orang ramai mendaki Gunung Kendang kerana tiada SIMAKSI. Tetapi aktiviti yang dilakukan oleh pendaki hendaklah dilaporkan kepada Ketua Kampung Negwalangi. Manakala tiket masuk tidak sah, cuma pendaki perlu memberi wang sukarela.

Anggaran kos yang diperlukan untuk semua di atas adalah 50 ribu hingga 100 ribu rupiah. Ia juga tidak wajib. Jadi buat persiapan awal sebab masa pendakian nanti tak jumpa orang jual. Semuanya mesti disediakan dari basecamp.

Aktiviti Menarik Dilakukan di Gunung Kendang

Aktiviti Menarik Gunung Kendang
Kredit Gambar: Instagram Mahitala – Unpar

1. Mendaki Gunung

Mendaki adalah aktiviti pertama yang dilakukan oleh orang ramai apabila mereka berada dalam pelancongan alam semula jadi dalam bentuk gunung. Tetapi kali ini gunung yang hendak didaki bukanlah gunung yang biasa didaki oleh ramai orang. Kerana terdapat sedikit cabaran dan laluan pengesanan sangat sempit. Lebih-lebih lagi, kecondongan tanah lembut akan menjadi salah satu halangan semasa pendakian.

Tanah lembut ini akan menjadi sangat licin apabila musim hujan bermula. Oleh itu, adalah lebih baik jika anda ingin melakukan pendakian hendaklah ketika cuaca cerah. Bukan itu sahaja, masa untuk memulakan pendakian juga perlu diambil kira. Cuba mendaki gunung dalam cahaya. Sebab hiking trail tak nampak kalau waktu dah start petang.

2. Menikmati Keindahan Gunung

Selain itu, aktiviti yang boleh dilakukan oleh pendaki ialah menikmati keindahan gunung tersebut. Jadi di Gunung Kendang, anda boleh menikmati panorama alam yang sangat indah dari ketinggian. Lebih-lebih lagi gunung di Jawa Barat ini antara yang tertinggi. Jadi rasa seronok sangat bila menikmati pemandangan dari atas nanti.

Dari atas, anda boleh melihat semua perkara yang anda tidak boleh dapatkan di bahagian bawah. Hamparan sawah bagaikan deretan lumut yang begitu mendamaikan mata. Tidak hairanlah keindahan alam yang ditawarkan akan membuatkan pelancong berasa lebih selesa dan selesa walaupun sudah lama menghabiskan masa.

3. Berkhemah di Gunung Kendang

Aktiviti seterusnya yang boleh dilakukan sudah tentulah berkhemah. Sebenarnya camping tak semestinya sampai ke puncak. Kerana dari pos 1 sahaja, perkhemahan boleh dilakukan. terutamanya di pos 1, ketinggiannya melebihi 1500 meter dari aras laut. Aktiviti ini boleh diseragamkan kerana terdapat kawasan yang luas di dalamnya.

Tetapi bagi mereka yang ingin mendapatkan lebih banyak cabaran, sila teruskan perjalanan sehingga anda sampai ke puncak gunung. Kerana pemandangan yang dilihat dari atas tentunya jauh lebih cantik. Bonusnya ialah kawah manuk yang anda akan lihat di sepanjang jalan.

4. Lihat Matahari Terbit dan Matahari Terbenam

Dan akhirnya, anda dapat melihat matahari terbit dan terbenam semasa berada di Gunung Kendang. Walaupun ia dilitupi hutan tebal dan pemandangan hijau, terdapat beberapa titik yang pemandangannya luas.

Di sini anda boleh menyaksikan panorama matahari terbit dan terbenam. Pendaki yang melakukan aktiviti ini mesti berlama-lama dahulu. Ini dilakukan memandangkan perjalanan untuk ke puncak gunung agak jauh.

Kemudahan Terdapat di Kawasan Pergunungan

Kemudahan Gunung Kendang
Kredit Gambar: Instagram lail p. | Indonesiaceae

Kini bagi mereka yang ingin tahu apakah kemudahan yang terdapat di Gunung Kendang, memang tidak ada kerana destinasi pelancongan semula jadi ini masih belum begitu popular di kalangan pendaki. Jadi bila dah sampai atas nanti tak jumpa apa-apa kemudahan.

Kemudahan hanya boleh didapati di awal tempat berlepas, seperti di basecamp atau penduduk kampung di sekitar tapak pelancongan. Sebab dah ada parking, surau, gerai makan, tandas dan sebagainya. Jadi kalau nak bawa bekal sepanjang perjalanan, sediakan dari awal atau semasa di basecamp.

Semasa mendaki, semua pengunjung dikehendaki berhati-hati. Pastikan anda kuat dari segi fizikal dan mental serta mempunyai kemahuan yang kuat untuk mencapai puncak. Kerana gunung eksotik ini adalah gunung yang mempunyai banyak cabaran di dalamnya. jadi berhati-hati supaya tiada apa-apa yang akan berlaku.

Gunung Kendang merupakan destinasi pelancongan semula jadi yang tidak boleh dilepaskan ketika berada di kota Bandung. Lebih-lebih lagi gunung yang penuh dengan pesona ini masih sangat natural kerana belum disentuh oleh ramai pendaki.

See also  11 Vila Murah di Semarang, Bandar Atas dengan Kolam Renang Peribadi yang Cantik, Mewah Terbaik Untuk Kumpulan & Keluarga

Leave a Comment

Partners : oktee.com | koksti.com | jawaban.live | Grahadi-bali.net | Yabram.com