Gunung Haruman, Pesona Alam Eksotik Penuh Sejarah & Mitos di Garut

Gunung Haruman, Pesona Alam Eksotik Penuh Sejarah & Mitos di Garut
,

Harga tiket: IDR 2,000, Waktu operasi: 08.00-17.00 WIB, Alamat: Karanganyar, Kec. Leuwigoong, Kab. Garut, Jawa Barat; Folder: Semak Lokasi

Kabupaten Garut bukan sahaja terkenal dengan keindahan alamnya, ia juga mempunyai pelbagai kisah sejarah yang menarik perhatian orang ramai. Seperti Gunung Haruman yang menjadi peninggalan sejarah penyebaran Islam. Pada mulanya gunung yang indah ini diberi nama Ciharuman. Menjadi saksi sejarah yang pernah dipimpin oleh seorang penjaga.

Wali yang terlibat menjadi ketua ialah Nenek Wali Jafar Sidiq. Walaupun tidak ramai yang tahu bahawa gunung yang indah ini menyimpan perkara yang unik dan menarik. Seperti ada batu keramat yang menyerupai kuda. Batu seperti kuda ini terletak di puncak gunung yang menghentamnya.

Dikatakan dalam cerita tersebut, batu seakan-akan kuda itu dipercayai jelmaan kuda yang ditunggangi oleh Prabu Kianstangan ketika didakwa. Bukan itu sahaja, batu ini dipercayai mampu mengabulkan hajat seseorang yang berkunjung. Tetapi kini, keadaan batu itu telah tertimbus oleh tanah dan musnah.

Tarikan Gunung Haruman

Tarikan Gunung Haruman
Kredit Gambar: Twitter Gungun SN Primary

1. Penjejakan yang Mencabar

Bagi pencinta alam, sudah pasti menjejak adalah sesuatu yang perlu diburu. Lebih-lebih lagi, kawasan trekking yang terdapat di lokasi yang indah ini sangat eksotik. Mempunyai tarikan yang mampu menarik perhatian pengunjung. Keadaan laluan yang luas malah boleh dilalui dengan kereta, semakin menambah minat pengunjung.

Lebih-lebih lagi, laluan itu dikatakan mudah untuk dicapai tanpa perlu mencari jalan seperti laluan hutan. Berada di kawasan tanah tinggi tentunya mempunyai keadaan jalan yang menanjak, jadi anda perlu lebih berhati-hati dengan keadaan di Gunung Haruman.

Lebih mengujakan menggunakan motosikal, kerana dengan kenderaan dua roda ini, anda boleh terus ke tempat berehat di sekitar gunung. Jadi jika anda ingin bercuti ke lokasi ini sangat mengagumkan dan menyeronokkan. Terutama sekali bawa keluarga atau hanya dengan orang tersayang.

2. Kuda Batu Sembrani

Destinasi sedia ada telah disusun dengan indah, dan juga mempunyai pelbagai nuansa yang menakjubkan. Bagaikan kuda batu yang sangat digemari pengunjung. Khabarnya selain tempat yang unik, kawasan batu ini juga menjadi tempat menanyakan harapan yang berada di minda pengunjung. Dengan menyentuh batu, hajat itu mungkin menjadi kenyataan.

Namun, satu-satunya kepercayaan yang boleh mengabulkan permintaan ialah Tuhan Yang Esa. Apa-apa sahaja atau apa-apa hanyalah mitos dan sudah tentu hanya cerita. Jika anda percaya tidak mengapa untuk melakukannya hanya untuk membuktikannya, tanpa merasa menyembah berhala sudah tentu.

Bagi anda yang ingin tahu tentang bentuk batu yang kelihatan seperti kuda, maka kunjungilah Gunung Haruman. Namun, malangnya batu ini telah tertimbus oleh tanah dan musnah. Biarpun sudah musnah, kisah mistik dan sejarah yang wujud menjadikan batu ini masih menjadi tarikan pengunjung.

Tarikan Gunung Haruman
Kredit Gambar: Twitter Toni Khoirudin

3. Harta karun

Seperti yang telah diceritakan bahawa gunung yang indah ini menjadi saksi kepada perjalanan sejarah. Kisah penyebaran ajaran Islam yang dirindui pada zamannya. Maka di lokasi ini juga dipercayai terdapat khazanah yang merupakan peninggalan sejarah. Harta itu berupa emas, serta beberapa senjata kuno yang lengkap.

Kisahnya semasa peristiwa DI/TII dan pasukan mereka yang melarikan diri dan bersembunyi di dalam hutan di pergunungan yang indah ini. Kerana dikelilingi oleh anggota tentera dan dikelilingi oleh masyarakat, anggota tersebut menanam senjata mereka di lokasi ini. Namun begitu, senjata tersebut masih menjadi misteri sehingga digelar harta karun.

Sebenarnya, terdapat andaian bahawa kehadiran batu seakan kuda di Gunung Haruman adalah peninggalan para pemburu harta karun pada zamannya. Namun tidak dapat dipastikan dengan pasti, kerana khabarnya juga batu kuda itu milik Raja Kianstangan.

4. Kubur Pemimpin Agama

Bagi anda yang ingin berziarah ke makam tokoh-tokoh wali yang menyebarkan Islam, maka di sini juga terdapat makam tersebut. Lokasi makam juga tidak terlalu jauh dari lokasi destinasi yang indah ini. Ada tiga kubur ketua agama yang dijaga oleh pengurus, Ada 3 kubur ketua agama yang dijaga oleh pengurus.

Apabila makan, ia masih dalam kawalan, sudah tentu, dalam keadaan bersih dan anda boleh melawat. Tiga kubur tersebut ialah makam Syeikh Maulana Malik Ibrahim, Nyai Fatimah, dan Syeikh Jafar Asidiq. Jadi jika anda berkunjung, luangkan masa untuk ziarah ke makam bersejarah ini.

Alamat dan Laluan ke Lokasi

Alamat Gunung Haruman
Kredit Gambar: Peta Google Abu Haidar Syarif

Gunung yang indah ini terletak di antara sempadan mukim Kadungaro dan Cibiuk. Iaitu daerah Garut. Di sinilah terletaknya Gunung Haruman yang popular. Jika ingin menziarahi makam Syeikh Jafar Sidiq, boleh menziarahinya di kampung Harumansari, Kadungaro, Garut, Jawa Barat.

Lokasi tersebut boleh dicapai dengan menggunakan kenderaan beroda dua seperti motosikal atau kenderaan beroda empat seperti kereta dan juga bas. Atau jika anda tidak pernah melawat sama sekali anda boleh apabila alamat lengkap ada di carian google atau google maps. Kemudian ia akan menjadi mudah dan diarahkan ke lokasi.

Kos Perjalanan ke Gunung Haruman

Kos Perjalanan ke Gunung Haruman
Kredit Imej: Peta Google Faris F

Memasuki Gunung Haruman, sudah tentu anda akan dikenakan tarif yang telah diselaraskan oleh pengurus. Untuk tiket masuk, anda hanya perlu membelanjakan Rp 2,000 seorang. Harga diraja sebegitu tentunya membuatkan pengunjung tertarik untuk berkunjung.

Walau bagaimanapun, sebagai tambahan kepada tiket masuk setiap orang, terdapat bayaran tambahan untuk keselamatan kenderaan. Dibayar Rp 2,000 per unit motor. Dan bagi kenderaan beroda empat seperti kereta perlu membayar sejumlah lebih kurang Rp 5,000 seunit. Harga kemasukan ke kawasan pergunungan ini sudah murah jika dibandingkan dengan tunggangan yang ditawarkan.

Aktiviti Menarik untuk Dilakukan di Gunung Haruman

Aktiviti Menarik Gunung Haruman
Kredit Gambar: Instagram Phinemo

1. Memburu foto

Gunung Haruman terletak di kawasan yang cantik ini, rugi kalau tak memburu gambar. Lebih-lebih lagi, keadaan landskapnya sangat menarik dan menakjubkan, talinya menjadi tumpuan orang ramai. Sejarah dan kisah mistik yang turut melengkapi suasana lokasi yang indah ini.

Setiap sudut adalah landskap yang unik dan pastinya akan menghasilkan foto yang hebat. Bagi pemburu gambar instagramable, pastinya lokasi ini sering menjadi destinasi pelancong. Anda tidak perlu berulang-alik mencari lokasi yang sesuai kerana semua lokasi di sini sudah sangat eksotik.

2. Berkhemah di Gunung Haruman

Melancong ke arena yang indah ini bukan hanya beberapa minit atau sekadar cam kerana terdapat banyak tunggangan yang perlu anda lawati. Jadi perkhemahan adalah aktiviti yang sesuai untuk anda pilih bersama keluarga atau rakan-rakan. Arena kambing yang dipersembahkan juga sangat memadai dan menggembirakan anda.

Lokasi yang sering dijadikan tapak perkhemahan biasanya di Haruman Jingga. Sudah tentu suasana yang tenang dan mendamaikan yang akan membuatkan anda lebih tenang dan segar semula. Lebih-lebih lagi apabila suasana petang bersama keluarga melakukan aktiviti memanggang seperti ikan, jagung atau makanan lain yang anda bawa dari rumah.

Arena perkhemahan dijamin selamat dan sangat menyeronokkan. Jika anda sukakan suasana yang mencabar maka buatlah perkhemahan di puncak gunung. Bagi pendaki atau pencinta alam yang sukakan pengembaraan, perkhemahan di arena pergunungan yang indah ini sangat dicari.

3. Aktiviti Paragliding

Paragliding di Gunung Haruman merupakan aktiviti sukan yang boleh anda lakukan apabila mengunjungi lokasi yang indah ini. Walaupun ia adalah sukan yang memberi tekanan dan sudah tentu adrenalin, peralatan yang ada sangat selamat. Bagi anda yang berkunjung dan ingin mencubanya adalah pengalaman eksotik.

Bagi anda yang bukan atlit paragliding asli, anda akan ditemani oleh guide dan tentunya sangat selamat. Namun, anda perlu membayar tambang IDR 450,000 seorang. Pemandu akan bersedia untuk menemani anda semasa penerbangan.

4. Ziarah

Bercuti dan berkreasi serta menziarahi kubur para penjaga, aktiviti ini begitu lengkap dan pastinya mengagumkan. Tidak seperti objek pelancongan biasa, tetapi di Gunung Haruman anda akan menambah wawasan, pengalaman dan pengetahuan yang tidak semestinya anda perolehi di tempat tarikan lain.

Dalam ziarah ke lokasi yang indah ini, terdapat tiga makam penjaga yang boleh anda kunjungi. Sudah pasti menjadi pelawat akan meningkatkan kepercayaan anda kepada iman. Selain mencuci mata, anda juga akan dapat merasai cucian hati dan mendapat keberkatan dari perjalanan para wali.

Kemudahan Terdapat di Kawasan Pergunungan

Kemudahan Gunung Haruman
Kredit Gambar: Twitter Mang Dikdik

Kemudahan yang terdapat di Gunung Haruman sangat mencukupi dan tentunya memudahkan anda. Beberapa lokasi yang dibina tentunya sengaja dibuat untuk para pengunjung berasa selesa dan betah di lokasi yang indah ini.

Seperti yang sudah ada tandas, kawasan parkir, masjid, dan banyak lagi. Bagi mengisi perut yang berkeroncong selepas bersiar-siar di lokasi yang indah ini, terdapat juga beberapa gerai minuman yang boleh anda kunjungi. Jadi anda tidak perlu risau tentang kelaparan.

Mengetahui beberapa kemudahan dan tarikan yang telah diberitahu adalah sesuatu yang boleh membuat anda berfikir untuk melawat. Sudah tentu dengan kos tiket diraja, jangan terlalu berharap dengan kemudahan yang tersergam indah. Kemudahan yang ada adalah ibu yang sesuai dengan yang terbaik.

Gunung Haruman merupakan tarikan pelancongan semula jadi yang mempunyai keindahan yang begitu menakjubkan dan berbeza dengan pelancongan lain. Ini dapat dilihat dari sejarah dan peninggalan makam yang boleh anda kunjungi untuk ziarah. Kewujudannya di daerah Garut juga antara objek pelancongan yang cantik. Walau bagaimanapun, lokasi gunung ini sangat berbeza.

See also  Pantai Mbirit, Pantai Unik dengan Pemandangan Menarik di Gunung Kidul

Leave a Comment

Partners : oktee.com | koksti.com | jawaban.live | Grahadi-bali.net | Yabram.com