Bukit Trunyan, Tempat Kegemaran Menikmati Matahari Terbenam & Matahari Terbit di Bangli

Bukit Trunyan, Tempat Kegemaran Menikmati Matahari Terbenam & Matahari Terbit di Bangli
,

Harga tiket: percuma, Waktu operasi: 24 jam, alamat: Songan B, Kec. Kintamani, Kab. Bangli, Bali; folder: Semak Lokasi

Bukit Trunyan adalah destinasi pelancongan semula jadi di Bangli, Bali dan sering disebut sebagai Puncak Indrakila. Pada masa ini, bukit adalah salah satu tempat yang paling popular untuk dikunjungi. Anda yang sukakan panorama alam, wajib datang terus ke bukit.

Keistimewaan yang terdapat di bukit-bukit ini tidak kalah dengan pelbagai destinasi semula jadi lain di Pulau Dewata. Terdapat juga pemandangan panorama Gunung Batur dan Gunung Abang sebagai bonus berganda kepada pelancong. Sudah tentu, pelancong boleh menjadikannya pengalaman pelancongan yang tidak dapat dilupakan.

Walaupun tidak ramai yang datang ke Bukit Trunyan, tidak boleh dikatakan mereka sedikit. Setiap hari sentiasa ada pelancong yang melakukan aktiviti mendaki ke bukit ini. Perkara paling penting ketika melakukan perjalanan ke bukit ini adalah mematuhi segala larangan yang telah ditetapkan oleh penduduk setempat.

Tarikan Bukit Trunyan

Tarikan Bukit Trunyan Bangli
Kredit Gambar: Peta Google Agung Praja Hudaya

1. Lokasi adalah pada ketinggian

Bukit Trunyan sendiri mempunyai ketinggian yang cukup istimewa iaitu 1800 meter dari aras laut. Sudah tentu, ini adalah sebab mengapa ramai pendaki agak letih.

Kedudukannya yang terletak di ketinggian ini juga membuatkan semua pelancong dapat melihat panorama alam yang indah yang menakjubkan di situ. Dengan begitu, badan yang letih akibat mendaki boleh hilang serta-merta kerana digantikan dengan rasa seronok.

2. Bersebelahan dengan Tiga Gunung

Ramai yang tertarik dengan Bukit Trunyan bukan sahaja kerana berada pada ketinggian, tetapi juga kerana pemandangan 3 gunung yang indah. Tiga gunung yang berdekatan dengan bukit itu secara serentak ialah Gunung Abang, Gunung Agung, dan Gunung Rinjani.

Ketiga-tiga gunung ini turut menampilkan keindahan dan keunikan yang tersendiri. Anda juga boleh melihat pemandangan pergunungan dari atas bukit.

3. Terdapat dua laluan untuk mendaki

Pada masa ini di tapak pelancongan terdapat dua laluan atau titik permulaan untuk digunakan oleh pelancong untuk ke puncak bukit. Semestinya kedua-dua laluan tersebut mempunyai lokasi yang agak berbeza apabila dilihat dari kedudukan masing-masing.

Titik permulaan pertama ialah mendaki dari Desa Trunyan dengan melalui lokasi Kuil Pencering Jagat yang berada di sebelah timur. Selepas itu, pendakian mengambil masa lebih kurang 3 jam. Laluan ini adalah titik permulaan yang paling popular jika dibandingkan dengan laluan lain.

Titik permulaan seterusnya ialah dari Kampung TIM di Tianyar. Laluan ini tidak dipilih oleh ramai pelancong kerana lokasinya agak jauh dari tempat tarikan pelancong di Bali Barat, Bali Tengah, dan Bali Selatan.

Alamat dan Laluan ke Lokasi

Trunyan Hill Bangli alamat
Kredit Gambar: Peta Google 17_I Made Darmawan

Untuk pergi ke Trunyan Hill, anda mesti tahu alamatnya terlebih dahulu. Bukit ini terletak di pulau Bali atau tepatnya di Desa Kintamani, Kabupaten Bangli. Jika pelancong ingin mendaki ke puncak bukit, maka adalah lebih baik untuk memanfaatkan perkhidmatan pendakian yang terdapat di Bali.

Akses perjalanan untuk datang ke bukit yang menawan ini tidaklah terlalu sukar. Bagi pelancong yang ingin menjimatkan kos perjalanan, memandu kereta sewa atau kereta persendirian adalah pilihan terbaik.

Jika anda melancong seorang diri, anda boleh mengambil laluan dari Kintamani sahaja. Perjalanan akan mengambil masa 1 jam 23 minit.

Untuk mengakses nama jalan yang perlu anda lalui iaitu Jalan Tabu, kemudian Jalan Serongga, kemudian Jalan Songan, kemudian Jalan Penyorongan, kemudian Jalan Prrah Yeh Panes, kemudian Jalan Ulun Danu, kemudian Jalan Pinggan Songan, kemudian Jalan Bantas, Jalan Bubung Pegat , dan lain-lain. yang terakhir ialah Lebuhraya Bantu Caldera.

Setibanya di tapak pelancongan, pelancong masih dikehendaki mendaki ke puncak bukit dan memang memenatkan. Jika anda menghadapi masalah mengenai laluan ke Trunyan Hill, maka anda boleh menggunakan Peta Google.

Harga Tiket Masuk Tarikan

Tiket Trunyan Hill Bangli
Kredit Imej: Peta Google Jian Hao

Tiada bayaran masuk ke Bukit Trunyan, tetapi sebagai pengganti akan ada beberapa pakej untuk mendaki bukit. Pertama adalah pakej biasa, di mana pelancong akan mendapat kemudahan berupa peralatan mendaki yang lengkap dengan pemandu. Harga yang perlu dibayar untuk pakej ialah 125 hingga 400 ribu.

Yang kedua pakej biasa juga tapi ada kemudahan tambahan iaitu sarapan pagi. Harga pakej kedua ialah 200 hingga 550 ribu. Terdapat beberapa pilihan yang boleh dipilih oleh pelancong untuk tiba di lokasi sewaan peralatan mendaki.

Yang pertama adalah menggunakan perkhidmatan jemput hotel, tetapi terdapat bayaran tambahan. Kemudian, pilihan kedua hanya datang terus ke lokasi sewa. Anda boleh memilih pilihan yang betul.

Aktiviti Menarik Dilakukan di Bukit Trunyan

Aktiviti Bukit Trunyan Bangli
Kredit Gambar: Peta Google 17_I Made Darmawan

1. Berkhemah di Ketinggian

Aktiviti yang pastinya dijalankan oleh pelancong di Bukit Trunyan adalah berkhemah untuk menikmati nuansa malam yang indah di ketinggian. Bukit yang sangat terkenal di pulau Bali telah menyediakan tempat perkhemahan yang selesa dengan panorama bukit hijau yang menakjubkan.

Buat masa ini kawasan perkhemahan di situ memang diurus dan diselenggara dengan baik. Ini dapat dibuktikan dengan adanya kemudahan perkhemahan yang mencukupi. Melakukan aktiviti ini lebih baik apabila dilakukan dengan ramai orang. Dengan cara itu, suasana tidak akan sunyi dan seronok.

2. Nikmati Keindahan Matahari Terbit atau Matahari Terbenam

Panorama matahari terbit yang dipersembahkan di Bukit Trunyan tidak kurang menakjubkan berbanding tempat lain. Untuk dapat melihat panorama yang indah, pelancong mesti sanggup bangun awal iaitu sekitar jam 2 pagi dan terus ke puncak bukit. Pelancong boleh tiba di puncak pada jam 5 pagi dan disambut dengan matahari terbit.

Bukan sahaja matahari terbit, keindahan pemandangan matahari terbenam juga disajikan dengan begitu luar biasa. Anda boleh melihat matahari terbenam dengan warna oren dengan jelas. Momen seperti itu pasti tidak boleh dilepaskan.

3. Ambil gambar

Potret-potret yang boleh dihasilkan semasa berada di Bukit Trunyan pastinya sangat instagramable. Anda boleh mengambil swafoto yang dilengkapi dengan latar belakang panorama hijau. Jadi, bawa kamera supaya apabila anda pergi ke tempat ini. Dijamin tarikan semula jadi ini akan menjadi syurga bagi mereka yang menggemari dunia fotografi.

Kemudahan Terdapat di Kawasan Pelancongan

Kemudahan Bukit Trunyan Bangli
Kredit Imej: Peta Google Evi Marisha Simbolon

Bukit Trunyan menyediakan kemudahan pelancongan yang tidak begitu lengkap, namun masih boleh dikatakan boleh dilalui. Ini kerana kemudahan yang diklasifikasikan sebagai sangat penting seperti tandas awam masih belum wujud. Jadi, ramai pelancong keliru apabila ingin membuang air besar di kawasan tersebut.

Selain ketiadaan tandas awam, kemudahan penting lain yang tidak wujud ialah gerai makan. Justeru, pelancong amat dinasihatkan supaya menyediakan bekalan makanan sendiri sekiranya ingin melancong ke bukit ini. Manakala kemudahan yang boleh anda temui di kawasan ini ialah kawasan parkir kenderaan yang agak luas.

Kemudahan lain yang juga boleh ditemui oleh pelancong semasa di atas bukit yang indah itu merupakan tempat menyewa peralatan mendaki. Dengan cara itu, pelancong yang terlupa membawa atau tidak mempunyai peralatan mendaki tidak perlu risau. Namun, sudah tentu pelancong perlu menyediakan lebih banyak wang.

Demikian penjelasan terlengkap mengenai Bukit Trunyan yang merupakan destinasi semula jadi andalan di Pulau Dewata. Apabila melakukan lawatan ke sana, anda mesti sentiasa berhati-hati dan menghormati segala peraturan yang ada di atas bukit. Dengan cara itu, aktiviti pelancongan di sana akan berjalan dengan lancar dan juga menyeronokkan.

See also  Ciater Highland Resort, Lengkap dengan Tempat Glamping di Subang

Leave a Comment

Partners : oktee.com | koksti.com | jawaban.live | Grahadi-bali.net | Yabram.com