Air Terjun Lematang Cantik, Air Terjun Unik dengan Panorama Semulajadi yang Memukau di Pagar Alam

Air Terjun Lematang Cantik, Air Terjun Unik dengan Panorama Semulajadi yang Memukau di Pagar Alam
,

Harga tiket: IDR 4,000; Folder: Semak Lokasi
Alamat: Prahu Dipo, Kec. Dempo Selatan, Kota Pagar Alam, Sumatera Selatan.

Pagaralam ialah sebuah daerah di wilayah Sumatera Selatan. Kawasan yang mempunyai tanah tinggi, jadi jangan terkejut jika cuaca sejuk dan juga penuh dengan pemandangan alam yang indah. Seperti Air Terjun Lematang Indah yang begitu menarik perhatian di daerah Pagaralam.

Pengunjung dari pelbagai pelancong dalam dan luar negara. Kehadirannya yang berhampiran dengan lorong trafik turut menjadi tarikan pengunjung. Sepanjang perjalanan ke lokasi tersebut anda akan disajikan dengan pemandangan hijau yang masih cantik dan sejuk.

Hamparan bukit, tebing dan jumlah pokok juga menambahkan lagi suasana rendang. Keindahan yang dipersembahkan juga dilengkapi dengan kemudahan yang mencukupi. Keadaan air yang eksotik dan segar, juga nuansa semula jadi yang tidak dapat anda temui di tempat lain.

Tarikan Air Terjun Lematang Indah

Tarikan Air Terjun Lematang Cantik
Kredit Gambar: Twitter GenPISumsel

1. Persekitaran yang Indah

Air Terjun Lematang Indah disajikan dengan keindahan alam yang masih begitu indah sering menjadi tarikan pengunjung. Aliran air yang deras sepadu dengan pepohonan yang rimbun di sekitar kawasan itu, maka tidak hairanlah ramai yang menjadikan pemandangan ini sebagai latar belakang foto.

Kawasan yang tidak pernah sepi pengunjung adalah tepat di titik air terjun ini. Sudah tentu, ia tidak akan terlalu panas pada siang hari, kerana ia dilindungi oleh pokok rendang. Bagi anda yang gemar mengambil gambar, kesan foto yang akan dihasilkan di sini adalah kesan segar dan eksotik.

2. Keunikan air terjun

Keindahannya lebih sempurna dengan air terjun deras yang mempunyai ketinggian sehingga 40 meter. Pemandangan hijau yang memanjakan mata sesiapa sahaja yang melihatnya. Bunyi percikan air terjun turut mewujudkan suasana yang mengagumkan.

Segelintir pengunjung sering ketagih mahu terus berlegar-legar bermain air di lokasi yang indah ini. Aliran air terjun ini sangat deras ketika musim hujan. Aliran tidak pernah surut walaupun musim kemarau datang dan keadaan airnya sangat segar.

Air Terjun Lematang Indah mempunyai arus yang deras. Terletak di tepi sungai, anda perlu berhati-hati jika ingin menghampiri air terjun. Kerana aliran air yang ada tidak mempunyai kolam utama di dasar air terjun. Ini kerana air yang jatuh terus mengalir ke dalam air sungai.

3. Tempat Foto

Mengunjungi tarikan semula jadi, pasti terdapat tempat bergambar yang sejuk dan kontemporari. Dan di lokasi air terjun yang cantik ini, terdapat spot foto yang cantik di setiap sudut. Pesona alam semula jadi yang hijau dengan tebing batu yang dipamerkan lengkap dengan air terjun, adalah tempat yang indah.

Walau bagaimanapun, anda masih perlu mengetahui keadaan air deras yang sedia ada. Lebih-lebih lagi jika anda ingin mengambil gambar tepat di air terjun, kerana aliran yang deras boleh membuatkan anda kurang seimbang ketika menyeberangi sungai. Lebih-lebih lagi jika anda melintas tanpa menggunakan sebarang alatan.

Sebenarnya, spot bergambar telah dipersembahkan tanpa perlu riwa-riwi dari lokasi tersebut. Cukuplah dengan mengambil gambar dari sudut batu yang ada, tak perlu terlalu dekat dengan titik Air Terjun Lematang Indah, baru boleh hasilkan gambar yang keren.

Alamat dan Laluan ke Lokasi

Alamat Air Terjun Lematang Indah
Kredit Imej: Peta Google Kenny Sudharto

Air Terjun Lematang Indah terletak secara strategik di kawasan tanah tinggi. Sudah tentu ia akan menjadi sangat menyeronokkan dan mengujakan apabila mengunjungi lokasi ini. Terletak di Dusun Prahu Dipo, dengan Daerah Dempo Selatan, Pagaralam, Sumatera Selatan.

Lokasi ini juga boleh dicapai dengan kenderaan beroda dua atau menggunakan kenderaan beroda empat. Keadaan jalan raya berturap dan agak baik. Namun, ia penuh dengan selekoh berliku, jadi anda perlu memilih pemandu yang handal dalam pemanduan.

Ia terletak kira-kira 10 km dari pusat bandar Pagaralam. Jika lokasi awal anda di bandar Palembang, ia akan mengambil masa lebih kurang 6 jam. Kemudian kira-kira 298 km dari kota Palembang.

Jika anda ingin melawat, pergi ke air terjun yang indah ini tetapi tidak begitu memahami lokasinya. Kemudian hanya taip alamat penuh pada peta google, dan laluan terbaik akan ditunjukkan untuk perjalanan anda. Sudah tentu anda perlu merancang lebih awal.

Harga Tiket Masuk Air Terjun Lematang Indah

Tiket Air Terjun Lematang Indah
Kredit Imej: Peta Google Reno Friyansa

Hanya IDR 4,000 seorang, merupakan harga tiket masuk di lokasi Air Terjun Lematang Indah ini. Harga ini agak mewah dengan persembahan semula jadi yang ditawarkan dengan begitu indah. Sudah tentu anda tidak akan keberatan dengan tambang tiket.

Kemudian, untuk waktu operasi yang dibuka setiap hari Isnin hingga Ahad. Dan anda boleh melawat bila-bila masa dalam 7 hari tersebut. Mengetahui jadual ini, tidak salah jika anda mula merancang percutian bersama rakan atau keluarga.

Air terjun yang indah ini dibuka dari jam 08.00 hingga 18.00 WIB. Sesetengah pengunjung juga boleh menginap di rumah penginapan sedia ada, tidak terlalu jauh dari titik lokasi. Jadi tak perlu risau kalau nak stay.

Kota Palembang terkenal dengan kuliner empek-empeknya. Jika anda pengunjung air terjun yang cantik ini, tidak sukar untuk mencari makanannya. Anda boleh merasai keropok atau empek-empek dengan harga Rp. 1,500 hingga Rp. 22,000 setiap buah.

Aktiviti Menarik di Air Terjun Lematang Indah

Aktiviti Air Terjun Lematang Indah
Kredit Gambar: Twitter Pesona Sriwijaya

1. Permainan Air

Pastinya aktiviti bermain air ini tidak asing lagi apabila mengembara di tarikan air. Anda boleh melakukan aktiviti bermain air di Air Terjun Lematang Indah ini. Tepatnya terletak di tebing sungai yang agak selamat.

Aktiviti bermain air ini amat sesuai apabila anda berkunjung pada musim kemarau. Kerana airnya tidak terlalu berat, dan sudah tentu ia akan selamat untuk dimainkan. Aktiviti ini akan menjadi sangat menyeronokkan dan pastinya sangat mengujakan apabila bersama keluarga tersayang.

Jangan lupa bawa baju ganti supaya tak selsema. Kerana air terjun ini berada di daerah yang mempunyai cuaca yang cukup sejuk. Adalah lebih baik untuk menjaga kesihatan dengan menukar pakaian selepas bermain air.

2. Memancing

Anda juga boleh melakukan aktiviti memancing di lokasi Air Terjun Lematang Indah ini. Kerana aliran air terjun secara langsung bergabung dengan aliran sungai. Aktiviti memancing yang anda lakukan pastinya sangat menyeronokkan terutama bagi penggemar aktiviti memancing ini.

Namun malangnya, aktiviti memancing di lokasi yang indah ini tidak menyediakan alatan memancing. Jadi jika anda ingin mencuba memancing, anda perlu menyediakan peralatan dari rumah. Sudah tentu ini tidak akan mengganggu anda apabila ia menjadi hobi.

3. Memburu Foto

Keindahan semula jadi sungguh menarik dengan rasa segar semula jadi. Sudah pasti aktiviti memburu foto ini akan menghasilkan foto yang instagramable. Bagi anda yang gemar bergambar dengan alam semulajadi, Air Terjun Lematang Indah yang terkenal sangat sesuai dan sesuai.

Lokasi yang sering dijadikan latar belakang foto adalah betul-betul di tebing sungai. Dengan latar belakang aliran air terjun yang cantik dan deras. Bagaimanapun, aktiviti memburu foto tetap berwaspada dan berhati-hati kerana aliran sungai yang deras begitu berbahaya tanpa berjaga-jaga.

Imej yang dihasilkan sangat membanggakan dan pastinya akan merakamkan detik lawatan anda ke dalam pengalaman yang luar biasa. Eksotik, cantik, cantik, dan semuanya dipersembahkan dengan sangat menakjubkan. Jadi, kalau berkunjung, jangan ketinggalan bergambar.

Kemudahan yang terdapat di Kawasan Air Terjun

Kemudahan Air Terjun Lematang Indah
Kredit Gambar: Twitter Travellink Indonesia

Beberapa kemudahan yang perlu anda perhatikan ketika melawat tempat tarikan pelancong. Dan lokasi Air Terjun Lematang Indah ini mempunyai beberapa kemudahan yang boleh anda manfaatkan. Sudah tentu, supaya anda tidak menghadapi masalah apabila anda menjadi pelawat.

Seperti bilik air yang tersedia, tempat letak kereta, kawasan rehat, dan banyak lagi. Kewujudan kemudahan itu sengaja dibuat untuk menjadikan pengunjung lebih selesa. Sudah tentu pihak pengurusan sentiasa membuat penambahbaikan terhadap kemudahan sedia ada.

Namun, malangnya tiada gerai makan dan minum di lokasi air terjun itu. Jadi sangat digalakkan anda membawa makan tengahari anda sendiri dari rumah. Tapi tetap jadi pengunjung yang bijak dengan tidak membazir. Buang sisa makanan di tempat sedia ada.

Air Terjun Lematang Indah merupakan tarikan pelancong semula jadi yang sesak dengan kurma merah. Ia sering menjadi lokasi terapi untuk menghilangkan kepenatan dan tekanan selepas penat bekerja. Terletak di tengah-tengah objek pelancongan lain yang indah di Sumatera Selatan. Anda perlu melihat keindahan alam semula jadi dengan mencuba melawat

See also  6 Gejala Kolesterol Tinggi Pada Kaki Yang Sering Diabaikan

Leave a Comment

Partners : oktee.com | koksti.com | jawaban.live | Grahadi-bali.net | Yabram.com