Bravo Adventure, Wonderful Glamping di Sukabumi

Bravo Adventure, Wonderful Glamping di Sukabumi
,

Barvo Adventure ialah tempat pelancongan yang menawarkan glamping dengan suasana kembali ke alam semula jadi. Ia adalah tempat yang bagus untuk bercuti bersama keluarga tercinta.

Suasana semula jadi yang masih cantik dan terpelihara dengan baik, menghasilkan pemandangan yang sangat menakjubkan. Itulah maksudnya….

Kabupaten Sukabumi adalah kabupaten kedua terbesar di Pulau Jawa selepas Kabupaten Banyuwangi di Provinsi Jawa Timur.

pengembaraan bravo. peta google. sumber: Yuliana Ria Uli Sitanggang

Lihat juga: Curug Jebulan Pangandaran

Kabupaten Sukabumi masih memiliki alam yang sangat indah, sehingga selalu menjadi destinasi pelancongan bagi pengunjung yang datang dari beberapa kota besar di sekitarnya.

Berikut adalah ulasan Bravo Adventure sebagai rujukan perjalanan hujung minggu atau semasa bercuti.

Lokasi dan Alamat Bravo Adventure

Lokasi Bravo Adventure adalah di Desa Bantar Selang, Desa Cikidang, Sungai Citarik, Kecamatan Cikidang, Kabupaten Sukabumi, Jawa Barat.

Jalan masuk ke Bravo Adventure boleh dilalui oleh kenderaan beroda dua atau empat, jika anda berlepas dari Jakarta ia akan mengambil masa kira-kira 3 hingga 4 jam perjalanan. Laluan ke Bravo Adventure sangat mudah untuk dilalui.

Sebelum tiba di Bravo Adventure anda akan melalui jalan yang agak berliku, kerana lokasi Bravo Adventure berada di kawasan pergunungan. Tapi jangan risau, jalannya lancar.

Lokasi Bravo Adventure berada di sebelah kanan lebuhraya, berhati-hatilah ketika memasuki kawasan Bravo Adventure kerana jalan tersebut adalah turunan yang agak tajam dengan keadaan jalan yang tidak diturap sepenuhnya.

kawasan parkir kenderaan. peta google. sumber: Ferrostian Origianov

lihat juga: curug taringgul

Waktu Pembukaan Bravo Adventure

Waktu operasi Bravo Adventure dibuka setiap hari Isnin hingga Ahad, 24 jam sehari.

Harga Tiket Masuk Bravo Adventure

Tiada tiket masuk apabila memasuki Bravo Adventure, anda hanya perlu membayar bayaran untuk pakej glamping, dengan beberapa pakej untuk dipilih. Julat harga bermula dari Rp. 350,000,- setiap malam.

Bravo Adventure Kemudahan Fasilitas

Kemudahan di kawasan Bravo Adventure termasuk:

 • tempat letak kenderaan,
 • gerai makanan dan minuman,
 • Restoran,
 • amfiteater,
 • tandas,
kemudahan dalam khemah. peta google. sumber: Pengembaraan Bravo

lihat juga: wonder hill jojogan

Tarikan Pengembaraan Bravo

1. Alam Semulajadi yang Indah

Tidak dinafikan lagi dengan alam semulajadi yang disajikan di kawasan Bravo Adventure, susunan yang baik ditambah dengan pokok-pokok yang dijaga rapi sehingga memberikan kesan yang sejuk dan sejuk.

Lokasi Bravo Adventure berada pada ketinggian, jadi kita boleh melihat pemandangan yang indah secara keseluruhannya tanpa apa-apa yang menghalang. Anda juga boleh melihat Sungai Citarik yang tidak terlalu jauh dari Bravo Adventure.

pemandangan yang indah. peta google. sumber: Yogi Hermawan fit

lihat juga: santirah hijau

2. Perkhemahan Glamour (Glamping)

Bravo Adventure menyediakan lokasi perkhemahan yang diperbuat daripada anak tangga, dan pada setiap anak tangga terdapat beberapa khemah yang digunakan untuk perkhemahan glamor (glamping) di Bravo Adventure.

Perkhemahan merupakan satu aktiviti yang boleh dijadikan sebagai penawar bagi mereka yang tinggal di bandar-bandar besar terutama bagi kanak-kanak yang sudah biasa dengan gajet.

khemahnya unik. peta google. sumber: Mufti Nasution

lihat juga: pengembaraan alam sari wates

Bagi anda yang memilih glamping di Bravo Adventure, kemudahan yang akan diperolehi antaranya:

 • Katil yang dilengkapi dengan bantal dan guling,
 • selimut,
 • penghawa dingin,
 • Pemanas air,
 • Palam elektrik,
 • Kerusi, dan
 • Jadual.

Khemahnya agak besar dan tinggi, bentuknya juga sangat unik iaitu seakan-akan bawang putih. Kemudahan yang ada bergantung kepada jenis khemah yang anda gunakan.

3. Tunggangan Permainan Seronok

berakit di sungai Citarik. peta google. sumber: Penganjur Midori

lihat juga: arung jeram badan ciwayang

Selain berkhemah di Bravo Adventure, terdapat pelbagai lawatan yang dijamin menarik dan tidak dapat dilupakan. Sebahagian daripada mereka:

 • Berakit di sepanjang Sungai Citarik,
 • Lawatan dengan jip,
 • paintball,
 • Memanah, dan sebagainya.

Berakit atau white water rafting merupakan salah satu tunggangan kegemaran pengunjung. Di mana anda akan menyusuri Sungai Citarik dengan menggunakan bot kembung, selepas sebelum ini anda akan diberikan jaket keselamatan dan topi keledar.

Arus sungai agak deras ditambah pula dengan batu-batu yang banyak di sepanjang sungai. Yang akan meningkatkan adrenalin.

Percutian di Bravo Adventure boleh menjadi pilihan yang tepat, selain menikmati glamping, anda juga akan dihidangkan beberapa tunggangan yang mesti dicuba.

See also  Abu Janda Nafi Pembelaan Ahmad Dhani Terhadap Ustaz Abdul Somad

Leave a Comment

Partners : oktee.com | koksti.com | jawaban.live | Grahadi-bali.net | Yabram.com