Perjuangan Fitri Tropica menyayangi bayi keduanya, dia panik kerana susu ibu tidak keluar

Perjuangan Fitri Tropica menyayangi bayi keduanya, dia panik kerana susu ibu tidak keluar
,

Jakarta – Setiap ibu mempunyai perjalanan penyusuan yang berbeza. Ada yang boleh dikatakan lancar, ada juga kebakaran yang terpaksa mengharungi halangan dari awal. Fitri Tropica juga mengalami perkara ini, dia risau kerana susu ibu tidak keluar selepas melahirkan puteri keduanya melalui pembedahan. caesar di RSIA Bina Medika Bintaro pada (11/04/2022).

Artis yang biasa dipanggil Fitrop berkongsi perjalanan menyayangi bayi perempuan keduanya, bernama Kamya menerusi muat naik Cerita Instagram @fitrop yang kemudiannya dibuat sorotan bertajuk ASI 2.0.

Fitrop melahirkan Kamya pada jam yang indah pada 11.11 WIB 11. Selepas 2019, dia melahirkan anak pertamanya, Sada. Dia menyebut bahawa pengalamannya mencintai Sada berbeza dengan mencintai Kamya sekarang.

Lebih-lebih lagi apabila Fitrop harus mencintai Kamya buat kali pertama. Dia mencuba dalam beberapa cara supaya Kamya mendapat bekalan susu ibu yang mencukupi.
Sepanduk Cara Mempercepatkan Pembukaan Semasa BuruhCara Mempercepatkan Pembukaan Semasa Penghantaran/ Foto: HaiBunda/ Novita Rizki

Perjalanan Fitrop untuk menyusukan anak perempuan keduanya

Sebenarnya, sebelum bersalin, Fitrop mengakui pernah cuba memberi penegasan positif kepada dirinya bahawa susunya akan keluar apabila anak keduanya dilahirkan.

“Bismillah” adik lelaki susu ibu keluar,” tulisnya di Instagram @fitrop.

Namun, ternyata selepas anak itu dilahirkan, hanya sedikit susu ibu yang keluar dalam bentuk titik susu. Berbeza dengan keadaan ketika melahirkan Sada, anak pertamanya. Ketika itu susunya segera mengalir.

Pada hari pertama, Fitrop berdoa sambil cuba mengurut payudaranya dengan harapan aliran susu akan terbuka.

Wanita kelahiran 1987 itu juga mengambil ubat perangsang susu ibu. Di samping itu, dia terus memberi penegasan positif dan meyakinkan dirinya bahawa susu yang keluar akan sama seperti ketika dia mencintai Sada.

Hari kedua, Fitrop kekal pantang menyerah. Dia cuba menyayangi Kamya secara langsung sambil berharap hisapan Kamya dapat merangsang pengaliran susu dan membuka laluan susu.

Pada hari kedua, perlahan-lahan aliran susunya kelihatan lebih banyak daripada sebelumnya. Kemudian, pada hari ketiga susunya mula menitis. Tapi dia tak boleh buat mengepam sebab breast pump hospital tak muat dia.

Pada hari itu, Fitrop terus mengambil ubat perangsang susu ibu supaya susunya mengalir dengan lancar dan dia tidak mengalami mastitis. atau radang payudara.

Fitrop juga memberitahu bahawa dia ingin melakukan urutan penyusuan sebelum dia mengalami demam dan bengkak pada payudaranya. Tetapi niat itu dibatalkan kerana bengkak perlahan-lahan hilang selepas banyak melakukan mengepam Menyusu dan sering menyayangi Kamya secara langsung.

Fitrop memberi semangat kepada ibu-ibu yang turut mengalami perkara yang sama seperti beliau.

“Semangat. Saya bermula dari titik pseudo sahaja. Bagaimana saya boleh mencuba? mendapat macam ni. Jangan patah semangat,” kata Fitrop.

Mari kita beralih ke halaman seterusnya, Ibu.

Ibu, jom muat turun aplikasi digital Allo Bank di sini. Dapatkan diskaun 10 peratus dan pulangan tunai 5 peratus.

Tonton juga video tentang 5 keadaan ibu yang memerlukan kaunselor laktasi:

[Gambas:Video Haibunda]


See also  Mkusanyiko wa Hivi Karibuni 2022 Kiungo Asili cha Makumbusho ya Bokeh Sexxxxyyyy Bokeh 18 + Video za Virusi

Leave a Comment

Partners : oktee.com | koksti.com | jawaban.live | Grahadi-bali.net | Yabram.com