Anak Tidak Mahu Jadi Salim Dengan Ibu Bapa Yang Lebih Tua, Bagaimana Kita Menghadapinya?

Anak Tidak Mahu Jadi Salim Dengan Ibu Bapa Yang Lebih Tua, Bagaimana Kita Menghadapinya?
,

Jakarta

Sejak akhir-akhir ini situasi COVID-19 mula terkawal, Mak. Kami perlahan-lahan mula berani membawa si manja berjumpa orang lain walaupun masih mengamalkan protokol kesihatan.

Sering kali, kita mengajak anak-anak kita untuk ingin berkenalan dengan orang lain. Selain itu, mengajar si kecil mencium tangan atau salim kepada orang yang lebih tua kerana sudah menjadi kebiasaan.

Tetapi tidak jarang, Si Kecil tidak mahu langsung kepada orang tua. Sehubungan itu, artis Caca Tengker yang juga pakar psikologi memberi responsnya. Bagaimana kita harus berkelakuan?

Menerusi laman sosialnya, Caca Tengker membuka sesi soal jawab, tidak jarang ibu bapa bertanya kepadanya tentang keibubapaan. Baiklah, salah satunya ialah persoalan yang berkaitan dengan menyahut sikap anak-anak yang tidak mahu bersalim dengan orang lain.

“Saya rasa ia bergantung kepada nilai kekeluargaan yang ingin kita terapkan dalam diri anak-anak kita. Kadang-kadang kanak-kanak masih belajar tentang had mereka. Mungkin dia masih tidak selesa berhubung dengan orang yang tidak dikenalinya,” kata Caca, dipetik dari page Instagram @cacatengker.
Eucalyptus Sebagai Penjagaan KulitFoto: Hai Ibu/Annisa Shofia

Caca berkata bahawa ibu bapa tidak perlu memaksa mereka untuk melakukannya. Ini kerana jika kanak-kanak dipaksa menyentuh orang lain, dia akan merasakan tubuhnya bukan miliknya.

“Jika dipaksa, dia mungkin beranggapan mayatnya bukan miliknya dan terpaksa menyerahkan kepada sesiapa yang diminta,” kata Caca.

“Jika benar salim adalah budaya keluarga yang ingin diterapkan, boleh contohi dulu supaya anak-anak nampak orang yang hendak disembelih itu memang orang yang selamat,” sambungnya.

Beliau menyarankan kepada ibu bapa sekiranya Salim menjadi salah satu budaya dalam sesebuah keluarga, ibu bapa perlu menunjukkan teladan kepada anak-anak terlebih dahulu. Kemudian, cuba terangkan dan perlahan-lahan tanamkan dalam diri anak anda bahawa budaya Salim adalah salah satu budaya dalam keluarga.

“Perlahan-lahan tanamkan dalam diri anak-anak bahawa itu budaya keluarga kami. Jika kanak-kanak sudah biasa dan percaya dengannya, biasanya lebih mudah untuk mengikuti apa yang telah kita tanamkan dan menjadi contoh,” kata Caca.

Sejak pandemik COVID-19, kerajaan telah menasihati semua orang supaya penutupan dan penyekatan dalam masa yang agak lama. Kesan penutupan dan penyekatan ini mungkin salah satu punca si kecil anda tidak mahu beramah mesra atau menyentuh orang lain terutamanya orang yang tidak pernah mereka temui sebelum ini.

Seperti yang disarankan oleh Ibu Caca, ibu bapa tidak perlu memaksa anak-anak mereka untuk berbuat demikian. Namun begitu, mereka perlu diberi contoh dan diterangkan terlebih dahulu bahawa ia adalah salah satu budaya dalam keluarga dan selamat.

Kemudian, apakah petua lain untuk mengatasi ketakutan atau kebimbangan anak anda kepada orang lain? Lihat di halaman seterusnya, Ibu.

Ibu, jom muat turun Apl digital Allo Bank di sini. Dapatkan diskaun 10 peratus dan pulangan tunai 5 peratus.

Benarkah kecerdasan anak berkurangan daripada Ibu? Lihat lebih lanjut dalam video berikut:

[Gambas:Video Haibunda]


See also  Kisah Doktor Pergigian Yang Bertukar, Jadi Tukang Masak Kos Sara Hidup Bila Ayah Muflis

Leave a Comment

Partners : oktee.com | koksti.com | jawaban.live | Grahadi-bali.net | Yabram.com