Ketabahan Ridwan Kamil adalah teladan kita

Ketabahan Ridwan Kamil adalah teladan kita
,

Jakarta

Anak kepada Gabenor Jawa Barat Ridwan Kamil telah diisytiharkan meninggal dunia akibat lemas di Sunga Aare, Switzerland. Sehingga kini, mayat Emmeril Khan Mumtadz masih belum ditemui walaupun pihak keluarga sudah menjelaskannya.

Sejak tragedi itu berlaku, ucapan takziah mencurah-curah buat keluarga Ridwan Kamil. Ramai orang menghantar ucapan takziah, termasuk daripada tokoh masyarakat.

Presiden Indonesia Joko Widodo turut merakamkan ucapan takziah menerusi video pendek yang dimuat naik ke akaun Instagram rasmi @jokowi.

Dalam video tersebut, Presiden Jokowi menyampaikan ucapan takziah atas pemergian Emmeril Khan Mumtadz kepada seluruh keluarga besar Ridwan Kamil.

“Encik Ridwan Kamil dan Puan, serta seluruh keluarga besar. Bagi pihak individu, negara dan negara, kami merakamkan ucapan takziah atas pemergian anak Emmeril Khan Mumtadz. Kami mendoakan agar arwah akan diberi tempat di sisinya,” kata Jokowi.
Sepanduk Cara Mempercepatkan Pembukaan Semasa BuruhBanner Cara Mempercepatkan Pembukaan Semasa Penghantaran/ Foto: HaiBunda/ Novita Rizki

Bukan itu sahaja, Jokowi turut melahirkan rasa simpati terhadap keperitan yang dirasai keluarga Ridwan Kamil. Pun begitu, dia turut menghargai sikap Ridwan Kamil dan Atalia Praratya dalam menghadapi dugaan ini.

“Sebagai ibu bapa, saya tidak dapat membayangkan betapa beratnya perasaan dan bebanan yang harus dipikul dan dihadapi dalam peristiwa yang dialami Encik Ridwan Kamil dan Puan Atalia,” kata Jokowi.

“Tetapi saya nampak betapa tabah dan tabahnya Encik Emil dan Puan Atalia dalam menangani musibah, dan ini menjadi contoh kepada kita semua,” katanya.

Jokowi tidak lupa mendoakan keluarga Ridwan Kamil dan berpesan tentang Pencipta dan ciptaan-Nya.

“Sekali lagi saya mengucapkan takziah. Semoga keluarga yang ditinggalkan diberikan ketabahan dan keikhlasan dalam menghadapi musibah ini. Segalanya milik Allah dan kepadaNya kita akan kembali,” katanya.

Tidak hanya Presiden Joko Widodo, ucapan takziah turut disampaikan oleh rakan sejawat Ridwan Kamil. Timbalan Gabenor Jawa Barat Uu Ruzhanul Ulum menyampaikan ucapan takziah menerusi muat naik ke akaun Instagram @ruzhanul.

“Takziah diucapkan atas kematian Emmeril Kahn Mumtadz, anak kesayangan Kang @ridwankamil dan teh @ataliapr. Semoga Allahyarham husnul khotimah dan mendapat tempat terbaik di sisi Allah SWT. Juga keluarga yang ditinggalkan diberikan ketabahan dan kesabaran,” dia menulis.

Undang-undang Ruzhanul Ulum tidak lupa mengajak orang ramai mendoakan Allahyarham Emmeril. Baca di muka surat sebelah, Ibu.

Tonton juga video tentang puisi Ridwan Kamil untuk anaknya:

[Gambas:Video Haibunda]


See also  Presiden Jokowi kepada Timbalan Gabenor Jawa Barat, Ucapan Takziah Terus Mengalir untuk Eril Putra Ridwan Kamil

Leave a Comment

Partners : oktee.com | koksti.com | jawaban.live | Grahadi-bali.net | Yabram.com