Buat saya menangis, Ridwan Kamil melutut pada ibunya selepas tidak menemui Eril

Buat saya menangis, Ridwan Kamil melutut pada ibunya selepas tidak menemui Eril
,

Jakarta

Selepas seminggu hilang di Sungai Aare, keluarga Ridwan Kamil memutuskan untuk melepaskan anak mereka. Emmeril Khan Mumtadz disahkan meninggal dunia akibat lemas.

Usaha mencari mayat Eril masih diteruskan. Bagaimanapun, Ridwan Kamil dan Atalia Praratya pulang ke Indonesia dan disambut oleh pelukan ibu bapa mereka.

Ridwan Kamil dan Atalia Praratya bersama anak kedua, Camillia Laetitia Azzahra kembali ke Indonesia selepas hari ke-7 mencari Eril. Mereka pulang ke tanah air kerana waktu rehat Ridwan Kamil sudah habis.

Pasangan yang berkahwin pada 1996 itu tiba di Indonesia pada 3/5/2022 petang melalui Lapangan Terbang Soekarno-Hatta. Setibanya di Bandung, mereka segera bertemu dengan sebuah keluarga besar.

Dalam video muat naik @dudisugani yang dimuat naik semula oleh akaun Instagram @jabarquickresponse, Ridwan Kamil dilihat melutut dalam pelukan ibunya. Dia tidak putus-putus memeluk ibunya apabila melepaskan kesedihan yang dipendam selama ini.

Si ibu membalas pelukan Ridwan Kamil dan menenangkannya dengan membelai bahu anaknya. Sementara di sebelahnya, Atalia Praratya turut melakukan perkara yang sama.
Sepanduk Cara Mempercepatkan Pembukaan Semasa BuruhBanner Cara Mempercepatkan Pembukaan Semasa Penghantaran/ Foto: HaiBunda/ Novita Rizki

Perhimpunan keluarga besar yang berlangsung malam itu diselubungi kesedihan. Ramai yang tidak dapat menahan tangis pedih atas pemergian figura kesayangan mereka Emmeril Khan Mumtadz.

Pertemuan Ridwan Kamil bersama keluarga besarnya juga bertujuan untuk persiapan program mengaji yang diadakan di kediaman rasmi Bangunan Pakuan, Bandung, Jawa Barat.

Sejak Sabtu (4/6/22) petang, keluarga besar dan tetamu jemputan berkumpul dengan mengenakan pakaian serba putih dan hitam untuk mendoakan Allahyarham Eril.

Muat naik video Ridwan Kamil melutut dalam pelukan ibunya segera menjadi viral di media sosial. Ramai netizen berkongsi rasa sedih gabenor itu dan mendoakan yang terbaik buat Allahyarham Eril.

“Pelukan ibu, menumpahkan segala kesedihannya… saya dan suami turut menangis,” kata @firyalgh****

“Ya Allah, saya tidak sanggup melihat mereka secara automatik menyusu dan menangis… Saya harap Eril masih boleh ditemui dalam apa jua keadaan,” komen akaun @intantrianan***

“Sekuat mana pun ayah… Hancur hatinya bila memeluk ibu.. apa pun keadaannya, hanya ibu yang faham dan tahu sangat isi hatinya walaupun sudah berputus asa,” kata @shalfania****

“Mereka yang sentiasa berusaha menjadi kuat dan tegar sebagai ibu bapa akhirnya menitiskan air mata dalam pelukan ibu semasa kecil. Kuat, Emil, Ibu, saya sayang kamu,” teruskan @sarah_list****

Sebelum ini, Ridwan Kamil turut memberikan ‘hadiah’ terindah untuk anaknya sebelum melepaskannya dan pulang ke Indonesia. Baca di halaman seterusnya.

Tonton juga video tentang puisi terakhir Ridwan Kamil untuk arwah Eril:

[Gambas:Video Haibunda]


See also  Azan Ridwan Kamil di Sungai Aare, Membawa Anak Eril kembali ke pangkuan Tuhan

Leave a Comment

Partners : oktee.com | koksti.com | jawaban.live | Grahadi-bali.net | Yabram.com