Azan Ridwan Kamil di Sungai Aare, Membawa Anak Eril kembali ke pangkuan Tuhan

Azan Ridwan Kamil di Sungai Aare, Membawa Anak Eril kembali ke pangkuan Tuhan
,

Jakarta

Kesedihan keluarga Gabenor Jawa Barat Ridwan Kamil atas kehilangan Emmeril Khan Mumtadz masih menyisakan kesedihan yang mendalam di hati rakyat. Sehingga Khamis (3/6/22), Eril belum ditemui.

Anak sulung Ridwan Kamil dan Atalia Praratya dilaporkan hilang sejak 26 Mei lalu. Memasuki hari ketujuh, mereka sekeluarga telah menerima pemergian remaja berusia 22 tahun itu.

Ridwan Kamil sekeluarga terpaksa pulang ke Indonesia kerana tempoh cuti telah tamat. Sebelum pulang, Ridwan Kamil memberikan kata-kata terakhir kepada anaknya dengan melaungkan azan di tebing Sungai Aare.

Baru-baru ini tular satu video ketika Ridwan Kamil melaungkan azan untuk Eril sebelum pulang ke tanah air. Dalam video yang dimuat naik ke akaun Twitter @Park_Gu_***, Ridwan Kamil menunduk ke bawah ke tangga untuk sampai ke garisan sungai.
Eucalyptus Sebagai Penjagaan Kulit

Di situ, beliau mengangkat tangan ke telinga kanan dan melaungkan azan sambil merenung arus sungai yang deras. Video itu turut memuatkan mesej yang menyayat hati.

“Azan seorang ayah. Mudah-mudahan anak mendengarnya seperti ketika dia dilahirkan.”

Sebelum ini, keluarga Ridwan Kamil telah bertemu dengan Majlis Ulama Indonesia (MUI) Jawa Barat (Jabar) bagi membincangkan langkah seterusnya. MUI Jawa Barat akhirnya melancarkan surat edaran untuk melaksanakan solat ghaib.

Dalam satu kenyataan yang dikeluarkan Sukarelawan Juara Jawa Barat, keluarga Ridwan Kamil dilaporkan telah membiarkan anak mereka meninggal dunia.

“Kang Emil dan Puan Atalia telah menerima sepenuhnya dan percaya bahawa anak kesayangan Emmeril Khan Mumtaz telah meninggal dunia akibat lemas,” kata kenyataan itu.

Selain itu, Kedutaan Indonesia di Switzerland telah menukar status pencarian Eril yang pada asalnya disebut sebagai pencarian orang hilang kepada orang yang lemas.

Justeru, MUI Jawa Barat menyeru seluruh umat Islam untuk menunaikan solat ghaib untuk Allahyarham Emmeril Khan Mumtadz. Agenda tersebut dirancang diadakan pada hari ini, sebelum atau selepas solat Jumaat.

Keputusan mereka pulang ke Indonesia juga membuatkan Atalia sedih. Dia telah menulis mesej yang menyentuh hati untuk Eril. Baca di halaman seterusnya.

Tonton juga video mengenai keluarga Ridwan Kamil yang ikhlas membawa Eril ke pangkuannya

[Gambas:Video Haibunda]


See also  Bebas dari Penjara, Elsa kembali beraksi

Leave a Comment

Partners : oktee.com | koksti.com | jawaban.live | Grahadi-bali.net | Yabram.com