Kekayaan Cuan Desy Ratnasari Seniman Menjadi Anggota Dewan Perwakilan Rakyat Indonesia

Kekayaan Cuan Desy Ratnasari Seniman Menjadi Anggota Dewan Perwakilan Rakyat Indonesia
,

JAKARTA, grahadi-bali.net – Kekayaan sumber kewangan Desy Ratnasari menarik untuk diperhatikan selepas berjaya menjadi anggota Dewan Perwakilan Rakyat (DPR) Indonesia untuk tempoh 2019-2024.

Sebelum menjadi anggota Dewan Perwakilan Rakyat Indonesia, Desy Ratnasari terkenal sebagai salah seorang penyanyi dan artis terkenal tanah air. Namun kini Desy Ratnasari sibuk dengan kegiatannya sebagai anggota DPR RI.

Di sini, grahadi-bali.net telah merangkum kekayaan sumber tunai Desy Ratnasari dari pelbagai sumber, Jumaat (27/5/2022).

Sumber Kekayaan Cuan Desy Ratnasari

Desy Ratnasari telah dua kali menjadi anggota DPR RI, yaitu pada periode pertama 2014-2019 dan sekarang, 2019-2024.

Pada masa jabatan pertamanya sebagai anggota DPR RI, Desy Ratnasari masuk Komisi VIII dengan ruang lingkup tugas di bidang Agama dan Sosial. Kemudian pada periode kedua, Desy Ratnasari berpindah ke Komisi X yang menangani isu pendidikan, belia, sukan, perpustakaan, pelancongan, dan ekonomi kreatif.

Sebagai anggota DPR RI, Desy Ratnasari wajib melaporkan daftar asetnya. Daripada Laporan Kekayaan Pentadbir Negeri (LHKPN) yang dimuat naik KPK di laman web elhkpn.kpk.go.id, Desy Ratnasari pertama kali melaporkannya pada 31 Disember 2014.

Pada 2014, jumlah kekayaan Desi Ratnasari dicatatkan pada IDR 8.7 bilion. Aset Desy Ratnasari terus meningkat menjadi Rp9.6 bilion pada tahun 2017. Tambahan pula pada tahun 2018 aset Desy meningkat menjadi Rp10 bilion.

Secara terperinci, Desy Ratnasari memiliki enam bidang tanah dan bangunan bernilai IDR 3.1 bilion di Jakarta Selatan dan Sukabumi. Dia juga memiliki dua kereta mewah iaitu Mercedes Benz E 300 AIT (W213) 2016 dan Toyota Vellfire dengan jumlah keseluruhan sekitar IDR 1.38 bilion.

See also  Bangunan Bekas Penyetempatan Dolly Surabaya Diminta Menjadi Sekolah Menengah Negeri

Selain dua kereta mewah itu, aset lain yang dimiliki Desy Ratnasari ialah aset alih bernilai Rp 3.3 bilion, tunai dan setara tunai Rp 1.1 bilion. Jumlah aset Desy Ratnasari pada 31 Disember 2020 berjumlah Rp 10,8 bilion.

Sebelum menjadi anggota Dewan Perwakilan Rakyat Indonesia, Desy Ratnasari adalah artis top nombor satu dan termahal di Indonesia pada 1990-an. Dia sering muncul dalam pelbagai peranan skrin kecil yang menarik perhatian umum dan dinilai tinggi.

Desy juga pernah berkerjaya sebagai pensyarah di Fakulti Psikologi Universiti Atmajaya, Jakarta dan menyambung program Psikologi Kedoktoran di Universiti Indonesia. Desy dikenali sebagai graduan terbaik Ijazah Sarjana Psikologi Atmajaya.

Editor : Oktiani Endarwati

Leave a Comment

Partners : oktee.com | koksti.com | jawaban.live | Grahadi-bali.net | Yabram.com