Pengedaran vaksin Covid-19 yang saksama, BIN menjunam ke kawasan terpencil di Papua Barat

Pengedaran vaksin Covid-19 yang saksama, BIN menjunam ke kawasan terpencil di Papua Barat
,

Manokwari: Agensi Perisikan Negara (BIN) telah mempercepatkan vaksinasi Covid-19 di semua kawasan Papua Barat. Pecutan vaksinasi telah diadakan serentak di 10 bandar/daerah dengan kerjasama kerajaan tempatan.

“Pencapaian dos pertama vaksinasi di peringkat daerah dan bandar masih di sekitar lima wilayah yang belum mencapai 50 peratus. Oleh itu kami terus mengadakan vaksinasi beramai-ramai bagi meningkatkan pengedaran penerima vaksin COVID-19 di Papua Barat,” katanya. Ketua BIN Wilayah Papua Barat Brigjen TNI VS Bayu Sasetyo dalam keterangannya, Senin, 23 Mei 2022.

Bayu berkata, lokasi vaksinasi itu diadakan di Manokwari, Manokwari Selatan, Teluk Wondama, Kota Sorong, dan Kabupaten Sorong. Kemudian Kabupaten Kaimana, Fakfak, Sorong Selatan, Teluk Bintuni, hingga Raja Ampat. Sasaran terdiri daripada orang awam, kanak-kanak berumur 6-11 tahun, dan warga emas.
Apakah pendapat anda tentang artikel ini?


“Perkhidmatan yang disediakan oleh vaksinasi primer dan sekunder penggalak kepada masyarakat, memandangkan masih terdapat orang yang belum melengkapkan dos primer. Kami juga telah meneruskan kepada dos penggalak atau dos ketiga,” jelasnya.

Baca: Vaksinasi Kanak-kanak di Bangka Mencapai 95.16%

Jelasnya, pihaknya menyasarkan setiap wilayah mempunyai pengagihan sama rata penerima vaksin. Supaya imuniti masyarakat dapat terjaga walaupun sering melakukan perjalanan antar wilayah.

“Faktor geografi, rupa bumi yang sukar, dan pengangkutan yang terhad merupakan cabaran bagi perkhidmatan vaksinasi di Papua Barat,” katanya.

Berdasarkan data Kementerian Kesihatan setakat Ahad, 22 Mei 2022, pencapaian dos pertama vaksinasi di Papua Barat mencapai 63.21 peratus daripada sasaran 797,402 penduduk. Kemudian dos kedua mencapai 45.43 peratus, dan dos ketiga atau booster mencapai 11.63 peratus.

(LDS)

See also  Sexisme på japansk arbeidsplass pdf

Leave a Comment

Partners : oktee.com | koksti.com | jawaban.live | Grahadi-bali.net | Yabram.com